Novosti

20.09.2021.

I dalje Jupiter i Saturn

Nakon što su u kolovozu prošli kroz svoje opozicije sa Suncem, planeti Jupiter i Saturn će se lijepo vidjeti na našem nebu i cijele ove jeseni. Pri tom će se njihov prividni razmak čak malo i smanjiti u odnosu na onaj koji ih je dijelio na početku ljeta. Sada se još uvijek s prvim mrakom zateknu na jugoistočnom nebu, no oni će se prije kraja jeseni pridužiti Veneri na jugozapadnom dijelu nebeskog svoda. Primjerice, u dane oko 8. prosinca (slika!), ta će se tri sjajna planeta okupiti u razmaku od samo 32 stupnja. Usto će pokraj njih tih dana prolaziti i mladi Mjesec. Venera će, dakako, biti najsjajnija od ta tri planeta. Blistat će skoro 10 puta jače od divovskog Jupitera, te više od 140 puta jače od također ogromnog, ali vrlo dalekog Saturna!

Još od početka ljeta, Sunce je nezaustavljivo tonulo k jugu i pred nama je sada nova ravnodnevica ili ekvinocij. Astronomski gledano, taj prelazak Sunca preko ekvatora označit će i početak novog godišnjeg doba: na sjevernoj polukugli našeg planeta započet će jesen, dok će za južnu to biti prvi dan proljeća. Ova astronomska jesen za sjevernu Zemljinu polukuglu prema ukaznom (ljetnom) računanju srednjoeuropskog vremena započinje 22. rujna, u 21 sat i 20 minuta. Toga će jutra Sunce u Splitu izaći u 6 sati i 41 minutu, dok će te večeri zaći u 18 sati i 51 minutu. (Ta vremena vrijede za "teorijski horizont".)

Vrijeme od izlaska do zalaska Sunca bit će toga dana približno jednako vremenu koje protekne od zalaska do izlaska. Zapravo, razlika između ta dva razdoblja će (za Split) biti najmanja tek 25/26. rujna, a na pravo izjednačenje u trajanju svijetlog i mračnog dijela dana, morat ćemo pričekati još nekoliko dana nakon toga. Tako je stoga što se razdani i prije negoli se Sunce pomoli nad obzor, te što se smrkne tek neko vrijeme nakon njegova nominalnog zalaska. No, noć će svakako vrlo brzo odnijeti prevagu nad danom i sve do konca godine i početka još jedne zime ona će bivati sve dužom.