Novosti

13.09.2021.

Škola u prirodi se vraća u ZSM!

Nakon dužeg vremenskog razdoblja, u Zvjezdano selo Mosor se vratio program Škole u prirodi! Da smo svi zajedno jedva dočekali povratak Škole u prirodi, potvrđuje i ogroman interes za istu, te rezerviranje termina i do mjesec dana unaprijed!

Škola u prirodi je specifičan oblik nastave u kojemu dolazi do usvajanja i provjeravanja znanja i iskustava stečenih u stvarnoj životnoj sredini – na lakši i zanimljiviji način ostvarivanje izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti u području prirode, astronomije, povijesti, zemljopisa i umjetnosti. Program Škole u prirodi na izvanučioničkoj nastavi je poučni obilazak predjela istočno od grada Splita.

Taj obilazak započinje na ušću rijeke Žrnovnice i nastavlja se uzvodno njenim tokom, do izvora i dalje, prema zvjezdarnici Zvjezdanog sela Mosor. Zvjezdarnica se nalazi na vrhu Makirina, u mjestu Gornjem Sitnom, u Poljičkom kraju. Edukacijski izlet uključuje upoznavanje zemljopisnih tvorbi, te biljnog i životinjskog svijeta toga kraja, ali i njegova povijesnog i kulturnog značaja.

U samoj zvjezdarnici se upriličuje predavanje iz astronomije i promatranje okolice (danju) ili neba (noću). Dnevni program se okončava na igralištu u Donjem Sitnom, dok popodnevni uključuje astronomsko promatranje velikim teleskopom Zvjezdarnice. Program se provodi tijekom školske godine.

13. rujna 2021. zabilježen je prvi dan programa Škole u prirodi u školskoj godini 2021./2022. Terenskoj nastavi prisustvovali su učenici četvrtih razreda osnovne škole Ravne Njive, sa svojim učiteljicama.

U provedbi samog programa sudjelovali su Ella Rinčić, stručna suradnica Zvjezdanog sela Mosor u Zajednici tehničke kulture grada Splita, Stella Vješnica, dugogodišnja članica udruge Zvjezdano selo Mosor i magistra znanosti, koja je diplomirala astrofiziku u Saveznoj Republici Njemačkoj, te Tomislav Nikolić, tajnik Zvjezdanog sela Mosor.


 
Ako nam se žele pridružiti na našem programu, pozivamo učitelje i nastavnike osnovnih i srednjih škola da svoje termine rezerviraju na vrijeme!