Novosti

28.08.2021.

Održan Radioamaterski kamp

U zvjezdarnici u Gornjem Sitnom je u vremenu od 22. do 29. kolovoza održan Radioamaterski kamp za mlade "Zvjezdano selo Mosor 2021.", trinaesta takva manifestacija dosad. Organizatori kampa su bili Hrvatski radioamaterski savez, Radioklub „Kaštilac“ iz Kaštel Gomilice, te dakako udruga Zvjezdano selo Mosor (ZSM).

Kamp je ove godine okupio 18 polaznika iz RH, a o njima su brinula tri voditelja: Rolando Milin (9A3MR), Branko Martinčić (9A3ST) i nastavnica politehnike Natalija Kapović. Pri tom su im pomagali i mladi radioamateri Roko Listeš (9A3AHQ) i Toni Pučo (9A3RPT). Učesnici su bili podijeljeni u dvije skupine. Skupinu A su činili „poletarci“, polaznici tečaja za P razred, dok su u skupini B bili oni iskusniji, koji su sudjelovali u tečaju telegrafije i radionici osnova elektronike.

Tijekom rada Kampa, njegovi stariji polaznici su bili aktivni s postaje 9A0HRS. Načinjeno je ukupno oko 450 veza, i to na kratkovalnim frekvencijama. Pored toga, iskusniji među polaznicima su uzeli učešća i u hvatanju signala s radioamaterskih satelita, te su pomoću njih ostvarivali i veze. Jedan od tih satelita je bila i Međunarodna svemirska postaja: djeca i njihovi mentori su osluškivali komunikaciju koju su održavali astronauti u njoj!

Starijim polaznicima je demonstriran i „portabl rad“ s radiostanicom (SOTA) - popularna djelatnost koja od radioamatera zahtijeva postavljanje primopredajnika s nezavisnim napajanjem na planinske vrhove, na kojima nema infrastrukture uobičajene u naseljima. U okolici zvjezdarnice je provedena i pokazna vježba iz ARG-a, omiljene aktivnosti mladih radioamatera na otvorenom. Dio spretnijih polaznika je u radionici elektronike od materijala dostupnog „u kitu“ izrađivao različite sklopove, poput čitača memorijskih kartica, detektora metala, brojača okretaja i „trčećeg svjetla“. I na koncu, petoro najmlađih polaznika je polagalo ispit, te položilo početnički („p“) razred.

Za dio polaznika su u popodnevnim satima bili organizirani izleti u Split i kupanje u Stobreču. U večernjim satima, pak, za polaznike kampa su upriličena i uobičajena predavanja iz astronomije i astronomska promatranja nebeskih objekata. U okularu teleskopa su se našli planeti Jupiter i Saturn, te neki od objekata dalekog svemira. Te je aktivnosti vodio astronom-animator ZSM-a Zoran Knez. U organizaciji kampa je sudjelovao i tajnik ZSM-a Tomislav Nikolić. Dobrim dijelom upravo zahvaljujući njegovom zalaganju, o radu Kampa su objavljeni novinski i emitirani televizijski prilozi.