Novosti

13.08.2021.

Astropričaonica i Perzeidi

Udruga Zvjezdano selo Mosor je ovog četvrtka (12. kolovoza) još jednom organizirala promatranje meteorskog roja Perzeida. Na početku večernjeg programa, posjetitelje je pozdravio tajnik Udruge Tomislav Nikolić, koji je događanje i organizirao. Prisutnima su se s nekoliko prigodnih riječi obratili i Martin Olujić, predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Splita, Zdenka Terek, glavna tajnica Hrvatske zajednice tehničke kulture, u čijem društvu je bio i njen zamjenik Hrvoje Nekić, te Renata Tešija, predstavnica Splitsko-dalmatinske županije.

Uslijedilo je zanimljivo znanstveno-popularno predavanje Stelle Vješnice i Duje Giljanovića, mladih splitskih znanstvenika i bivših polaznika ZSM-ove Male škole astronomije. Ta Astropričaonica – kako su je nazvali Stella i Duje – imala je oblik razgovora između dvoje predavača, a bavila se najrazličitijim astronomskim područjima, od Mjesečevih mijena i pomrčina koje on izaziva, do velikih zagonetki kojima se bavi kozmologija. Nakon što su predavačima bila postavljena i brojna pitanja, oduševljeni posjetitelji su ih nagradili gromoglasnim pljeskom.

Nakon predavanja se pristupilo lovu na meteore iz roja Perzeida, ali i promatranju Mjeseca i planeta s terase zvjezdanice. Većina posjetitelja se bila okupila oko zvjezdarnice. Njih je s najzanimljivijim objektima vidljivima na nebeskom svodu upoznao gost iz Zagreba Ante Radonić, stručni suradnik popularne radijske emisije „Andromede“. Zbog važećih epidemioloških mjera, posjetitelji su izlazili na terasu u manjim skupinama. Za njih su tamo bila postavljena tri teleskopa kroz koja su mogli baciti pogled na Mjesečev srp i planete Jupiter i Saturn. Taj dio promatranja je vodio astronom-animator Udruge Zoran Knez, uz dragocjenu pomoć njenih mladih članova, studenata splitskog PMF-a.

Tijekom provedbe cijelog programa, zvjezdarnicu je posjetilo oko 600 zainteresiranih građana, a viđeno je nekoliko desetaka sjajnih Perzeida. U skladu s odredbom stožera Civilne zaštite RH, program je okončan u ponoć.