Novosti

30.07.2021.

Održana druga Ljetna škola!

U zvjezdarnici udruge Zvjezdano selo Mosor (ZSM) u Gornjem Sitnom je u vremenu od 26. do 30. srpnja održana druga ovogodišnja Ljetna škola tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih škola. Pohađalo ju je sedamnaest učenika iz Splitsko-dalmatinske županije i grada Zagreba. Za njih je u tome razdoblju priređeno sedam raznovrsnih radionica.

ZSM organizira škole tehničkih aktivnosti već puna dva desetljeća. U tom vremenu, te je učeničke kampove tijekom školskih praznika pohađalo ukupno oko 1600 polaznika osnovnih i srednjih škola. Prvog dana ove Ljetne škole je po prvi put provedena radionica strojarskih konstrukcija. Vodio ju je Ante Milić, učitelj tehničke kulture u dvije solinske osnovne škole. Djeca su od kartona i drugih materijala izrađivala model vjetrenjače. Osnovni materijal za izradu modela je bio aluminijski lim, ali su djeca u njega ugradila i drvene letvice, matice s krunastom glavom, podloške za matice, vijke za metal, blok zakovica, plastične slamke, štapiće za roštilj,  itd. Funkcionalnost uradaka je provjerena puhanjem zraka, a pomogao je i vjetar koji je toga dana puhao oko zvjezdarnice.

Drugog dana Ljetne škole je održana radionica elektronike. Vodio ju je Dragan Stanojević, prof., učitelj tehničke kulture i informatike u OŠ Petra Kružića u Klisu i OŠ Vjekoslava Paraća u Solinu. Radionica se sastojala od dva dijela. Polaznici su u prvom od njih za vježbu spajali jednostavne strujne krugove, dok su u drugom izradili elektroničko treptalo na tiskanoj pločici. Djeci se osobito dopalo lemljenje otpornika i drugih sitnih elektroničkih elemenata.

U srijedu su održane dvije radionice. Obje je vodio Martin Olujić, predsjednik Zajednice tahničke kulture grada Splita, uz pomoć Elle Rinčić, djelatnice Zajednice. Prijepodne je upriličena radionica modelarstva, kada su od lagane šperploče djeca izrađivala modele zdjelica, vaza i ljestava/klupica. Pri tom su uvježbala uporabu Unimata s ubodnom pilom za grubu obradu, te ručnog alata i brusnog papira za finu doradu detalja i manje pristupačnih mjesta. Obrađene dijelove su lijepila brzosušećim ljepilom za drvo.

Popodne je na rasporedu bila radionica raketnog modelarstva. Polaznici su uz pomoć mentorâ izradili letni model lagane rakete s padobranom.

Četvrtog dana Ljetne škole, održane su radionice robotike, te automatike i programiranja, a obje je vodila Ella Rinčić. Prijepodne, u radionici automatike i programiranja, djeca su upoznata s osnovim pojmovima iz toga područja, čime se ono bavi i koja je logika programiranja. Polaznici su potom izrađivali vlastite animirane filmove i igrice, sve u programu mBlock. Tako naučeno, u popodnevnim satima je u radionici robotike preneseno u praksu, uz pomoć edukacijskih robota mBot 2.

Posljednjeg dana i ove Ljetne škole je na programu bila interaktivna radionica znanstvenih pokusa. Vodio ju je Željan Kutleša, nastavnik fizike iz splitskih osnovnih škola Gripe i Split 3. Djeca su dobila priliku upoznati se s električnim svojstvima različitih materijala, ali i eksperimentirati s laserskim zrakama, manipulirajući njima zrcalima i lećama.

Sve svoje uratke izrađene u spomenutim radionicama, djeca su na koncu ponijela kućama.

Pored svega toga, za polaznike škole su u večernjim satima održavana i predavanja iz astronomije, te promatranja nebeskih tijela s terase zvjezdarnice. Teleskopom su promatrani objekti dalekog svemira, te planeti Jupiter i Saturn. Predavanja o Sunčevom sustavu i svemirskim letjelicama, te promatranja teleskopom, vodio je astronom-animator ZSM-a Zoran Knez.

I ovu Ljetnu školu tehničkih aktivnosti u ZSM-u je organizirao i njen rad koordinirao Tomislav Nikolić, tajnik Udruge. Do kraja ljeta je u programu ZSM-a i održavanje Radioamaterskog kampa za mlade, koji bi u suradnji s Hrvatskim radioamaterskim savezom trebao biti proveden u vremenu od 22. do 29. kolovoza.

Galeriju slika iz ove ljetne škole možete vidjeti OVDJE.