Novosti

09.07.2021.

Održana prva Ljetna škola!

U zvjezdarnici udruge Zvjezdano selo Mosor (ZSM) u Gornjem Sitnom je u vremenu od 5. do 9. srpnja održana prva ovogodišnja Ljetna škola tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih škola. Pohađalo ju je petnaest učenika osnovnih škola iz Splitsko-dalmatinske županije. Za njih je u tome razdoblju priređeno sedam raznovrsnih radionica.

U dvadeset godina koliko ZSM organizira škole tehničkih aktivnosti, prvog dana ove Ljetne škole je po prvi put provedena radionica graditeljstva. Vodio ju je Ante Milić, učitelj tehničke kulture u dvije solinske osnovne škole. Djeca su od kartona i drugih materijala izrađivala model pomičnog most. U dovršenom modulu, most je podizan hidraulički!

Drugog dana Ljetne škole je održana radionica elektronike. Vodio ju je Dragan Stanojević, prof., učitelj tehničke kulture i informatike u OŠ Petra Kružića u Klisu i OŠ Vjekoslava Paraća u Solinu. Radionica se sastojala od dva dijela. Polaznici su u prvom od njih za vježbu spajali jednostavne strujne krugove, dok su u drugom izradili elektroničko treptalo na tiskanoj pločici.

U srijedu su održane dvije radionice. Obje je vodio Martin Olujić, predsjednik Zajednice tahničke kulture grada Splita, uz pomoć Elle Rinčić, djelatnice Zajednice. Prijepodne je upriličena radionica modelarstva, kada su od lagane šperploče djeca izrađivala modele stolova i klupa. Pri tom su uvježbala uporabu Unimata s ubodnom pilom za grubu obradu, te ručnog alata i brusnog papira za finu doradu detalja i manje pristupačnih mjesta. Obrađene dijelove su lijepila brzosušećim ljepilom za drvo.

Popodne je na rasporedu bila radionica vještine svijanja papira – origamija. Nakon što su izradila po nekoliko modela sve veće složenosti, djeca su sudjelovala i u letačkom natjecanju: cilj je bio da papirnati klizač (avion) odleti što je dalje moguće.

Četvrtog dana Ljetne škole, održane su radionice robotike, te automatike i programiranja. Vodila ih je Ella Rinčić, uz asistenciju Ante Milića. Nakon uvoda u teorijski dio robotike, učenici su prijepodne po skupinama izradili vlastite robote - transformere, vozila koja se "pretvaraju" u čovjekolike robote. Učenici su robotima dali svrhu, kakvu može stvoriti jedino dječja mašta.

Na popodnevnoj radionici programiranja, učenici su imali zadatak osmisliti i programirati vlastite računalne igre u programu mBlock. Svoje su radove s ponosom prezentirali ostatku grupe, procjenjivali vlastiti, te ocjenjivali tuđe radove.

Posljednjeg dana Ljetne škole je na programu bila interaktivna radionica znanstvenih pokusa. Vodio ju je Željan Kutleša, nastavnik fizike iz splitskih osnovnih škola Gripe i Split 3. Djeca su dobila priliku upoznati se s električnim svojstvima različitih materijala, ali i eksperimentirati s laserskim zrakama, manipulirajući njima zrcalima i lećama.

Prva četiri dana su obuhvaćena u kvizu znanja, kojega su učenici rješavali pomoću alata kahoot!, kako bi provjerili što su sve naučili na radionicama elektronike, graditeljstva, modelarstva i robotike.

Sve svoje uratke izrađene u spomenutim radionicama, djeca su ponijela kućama.

Pored toga, za polaznike škole su u večernjim satima održavana i predavanja iz astronomije, te promatranja nebeskih tijela s terase zvjezdarnice. Teleskopom su promatrani objekti dalekog svemira, te planeti Mars, Jupiter i Saturn. Predavanja o Sunčevom sustavu i svemirskim letjelicama, te promatranja teleskopom, vodio je astronom-animator ZSM-a Zoran Knez.

Posljednja večer ove Ljetne škole je iskorištena za tradicionalnu šetnju do izvora Mali Dibić, u blizini zvjezdarnice u Gornjem Sitnom. I ovu Ljetnu školu tehničkih aktivnosti u ZSM-u je organizirao i njen rad koordinirao Tomislav Nikolić, tajnik Udruge.

U četvrtak nas je bila posjetila i ekipa HTV-a, koja je snimila prilog o ovoj Ljetnoj školi!

Galeriju slika iz ove ljetne škole možete vidjeti OVDJE.