Novosti

18.05.2021.

Druga radionica NATURA 2000

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije „More i krš“ u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom izrađuje Plan upravljanja, te Studiju upravljanja posjetiteljima za NATURA 2000 područje Mosor, te spomenike prirode Maslina u Kaštel Štafiliću i Hrast u Kaštel Gomilici. Plan upravljanja je kao strateški dokument propisan Zakonom o zaštiti prirode, donosi ga Javna ustanova, a sudjelovanje dionika u izradi je od iznimne važnosti za njegovu relevantnost i kasniju učinkovitu provedbu.

U sklopu izrade toga Plana, ove srijede (18. svibanja), u velikoj dvorani zvjezdarnice Zvjezdanog sela Mosor u Gornjem Sitnom je održana druga radionica o Planu upravljanja NATURA 2000 područja Mosor. Radionicu s dvadesetak sudionika je u svojstvu izrađivača Plana vodila Milena Šijan, savjetnica za zaštitu prirode i održivi turizam, a u njenom su radu sudjelovali predstavnici Javne ustanove "More i krš", planinarskih društva, udruga i klubova Perun, Žrvanj, Gojzerice, Split i Mosor, Hrvatskog planinarskog saveza, Turističke zajednice grada Splita, Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Split, Sekcije zajednice pustolovnog turizma, Splitsko-dalmatinske županije i udruge Zvjezdano selo Mosor.

Radionica je imala sljedeće ciljeve: predstaviti aktivnosti projekta Skriveni habitati relevantne za prostor Mosora, upoznati sudionike s svrhom Plana upravljanja i procesom njegove izrade, upoznati sudionike s vrijednostima Natura 2000 područja Mosor, te prikupiti prijedloge aktivnosti dionika s naglaskom na posjećivanje, rekreaciju, edukaciju i interpretaciju na području Mosora.

Izrada Plana upravljanja provodi se u okviru projekta „SKRIVENI HABITATI“ financiranog iz Europskog kohezijskog fonda kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, kojeg provodi Splitsko-dalmatinska županija kao vodeći partner uz Javnu ustanovu „More i krš“, Općinu Dugopolje, Grad Kaštela, Grad Split, Turističku zajednice Općine Dugopolje, Turističku zajednicu Grada Kaštela te Turističku zajednicu Grada Splita kao partnere.“

U ime domaćina, sudionike radionice je na početku rada pozdravio tajnik Zvjezdanog sela Mosor Tomislav Nikolić. Nikolić je upoznao okupljene s programom Škole u prirodi za učenike osnovnih i srednjih škola. Udruga Zvjezdano selo Mosor provodi taj program već blizu dvadeset godina, a njegov sastavni dio je i upoznavanje učesnika s biljnim i životinjskim svijetom poljičkog kraja, reljefom, vodama i drugim prirodnim posebnostima. Programom Škole u prirodi se često obilježavaju i važni datumi vezani uz očuvanje okoliša, poput Dana planeta Zemlje, Svjetskog dana voda i Svjetskog dana šuma.

Radionica je održana sukladno propisanim epidemiološkim mjerama.