Novosti

28.04.2021.

NATURA 2000 u ZSM-u

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije „More i krš“ u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom izrađuje Plan upravljanja, te Studiju upravljanja posjetiteljima za NATURA 2000 područje Mosor, te spomenike prirode Maslina u Kaštel Štafiliću i Hrast u Kaštel Gomilici. Plan upravljanja je kao strateški dokument propisan Zakonom o zaštiti prirode, donosi ga Javna ustanova, a sudjelovanje dionika u izradi je od iznimne važnosti za njegovu relevantnost i kasniju učinkovitu provedbu. U sklopu izrade toga Plana, ove srijede (28. travnja), u velikoj dvorani zvjezdarnice Zvjezdanog sela Mosor u Gornjem Sitnom, održana je trosatna radionica o Planu upravljanja NATURA 2000 područja Mosor. Radionicu je u svojstvu izrađivača Plana vodila Milena Šijan, savjetnica za zaštitu prirode i održivi turizam, a u njenom su radu sudjelovali predstavnici Javne ustanove "More i krš", udruge Biom, udruge Hyla, Prirodoslovnog muzeja u Splitu, tvrtke Dalmacijalov d. o. o. i Zvjezdanog sela Mosor, te inspektorica zaštite prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH.

Izrada Plana upravljanja provodi se u okviru projekta „Skriveni habitati“ financiranog iz Europskog kohezijskog fonda kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, kojega provodi Splitsko-dalmatinska županija kao vodeći partner uz Javnu ustanovu „More i krš“, Općinu Dugopolje, Grad Kaštela, Grad Split, Turističku zajednice Općine Dugopolje, Turističku zajednicu Grada Kaštela te Turističku zajednicu Grada Splita kao partnere.“ Ovom radionicom u Zvjezdanom selu Mosor se željelo predstaviti aktivnosti projekta Skriveni habitati relevantne za prostor Mosora, upoznati sudionike s svrhom Plana upravljanja i procesom njegove izrade, te sudionicima približiti vrijednosti Natura 2000 područja Mosor. Nazočni su tijekom radionice iznosili svoje prijedloge aktivnosti s ciljem što djelotvornijeg upravljanja staništima i Natura 2000 vrstama.

U ime domaćina, sudionike radionice je na početku rada pozdravio tajnik Zvjezdanog sela Mosor Tomislav Nikolić. Radionica je održana sukladno propisanim epidemiološkim mjerama.