Novosti

19.01.2021.

Predavanje za Noć muzeja

Šesnaesta Noć muzeja održat će se 29/30. siječnja 2021. g., od 18 h do 1 h iza ponoći, a obilježit će je tema/teme koje će sukladno mogućnostima i općem epidemiološkom stanju realizirati muzealci sa svojim suradnicima. Glavna tema ovogodišnje Noći muzeja je "Zadaće muzeja u uvjetima kriza". Najveći dio programa odvijat će se putem digitalnih medija i prenositi „uživo“ na gradske trgove i prostore, te gdje to bude moguće u ograničenom broju u stvarnom prostoru muzeja.

Udruga Zvjezdano selo Mosor će se uključiti i u Noć muzeja 2021., ali ovaj put iz dobro poznatih razloga neće biti upriličen uobičajeno raznoliki program u zvjezdarnici u Gornjem Sitnom. Umjesto toga, u skladu s digitalnom prirodom ovogodišnje manifestacije i temeljnom djelatnošću naše Udruge, u sklopu Noći muzeja objavljujemo znanstveno-popularno predavanje pod naslovom "Crne rupe - Nobelova nagrada za fiziku 2020. godine".

Predavanje je održala prof. dr. Vernesa Smolčić, redovita profesorica na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Prof. Smolčić je u predavanju izložila pozadinu važnosti otkrića o crnim rupama za koja je dodijeljena Nobelova nagrada za fiziku 2020. godine. Predavanje se može pogledati ovdje:

Video će biti dostupan za pregledavanje i po okončanju Noći muzeja.