Novosti

22.12.2020.

Održano promatranje konjunkcije

Kako je bilo i najavljeno, sinoć je s terase zvjezdarnice u Gornjem Sitnom promatrana „velika konjunkcija“ Jupitera i Saturna. Članovi udruge Zvjezdano selo Mosor su postavili dva dvadesetcentimetarska teleskopa kroz koje je bilo moguće dva najveća planeta Sunčevog sustava vidjeti u istom vidnom polju.

Iako se Jupiter i Saturn mimoiđu na nebu Zemlje svakih približno 20 godina, 21. prosinca ove godine su se našli na izuzetno malom razmaku od samo petine promjera punog Mjeseca. Takva ekstremna približavanja su prilično rijetka i sljedeći put će udaljenost među njima na našem nebu biti slična ovoj tek 2080. godine!

Promatranje je započelo ubrzo po zalasku Sunca, i prije negoli se nebo posve smračilo, a potrajalo je dok se Jupiter i Saturn nisu izgubili u izmaglici iznad obzora. Zvjezdarnicu je posjetilo više od dvjesto zainteresiranih građana svih uzrasta, koji su u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama na terasu dolazili u manjim skupinama.

Osim Jupitera i Saturna, posjetitelji su imali priliku kroz panoramski dalekozor pogledati i Mjesec, koji je u vrijeme konjunkcije bio upravo u najboljoj fazi za promatranje teleskopom. Tajniku Tomislavu Nikoliću i astronomu-animatoru Zoranu Knezu je u provedbi promatranja svesrdno pomogao i član Zvjezdanog sela Mosor Mijo Ćurak.