Novosti

21.09.2020.

Jesen svih planeta

I ovo je ljeto proteklo u znaku Jupitera i Saturna, ali ove godine im se koncem toga godišnjeg doba na večernjem nebu pridružio još jedan sjajni planet, kojemu je Zemlja svakog dana sve bliže. Riječ je o Marsu, od kojega će nas najmanja udaljenost dijeliti dana 6. listopada (gornja slika). On će se nasuprot Suncu naći tek tjedan dana nakon toga. Do toga nepodudaranja trenutka najvećeg približavanja Marsa i njegovog prolaska kroz opoziciju sa Suncem dolazi u prvom redu zbog izražene eliptičnosti Marsove orbite. Pred svitanje, ovih se dana na istočnom nebu vidi i sjajna Venera, a početkom studenog će joj se tamo pridružiti i maleni Merkur. U tom dijelu jeseni, dakle, od sumraka do svitanja, bit će na nebu vidljivo svih pet planeta koje se da vidjeti i bez pomoći dalekozora! Od zapada prema istoku, bit će to Jupiter, Saturn, Mars, Venera i Merkur.

Još od početka ljeta, Sunce je nezaustavljivo tonulo k jugu i pred nama je sada nova ravnodnevica ili ekvinocij. Astronomski gledano, taj prelazak Sunca preko ekvatora označit će i početak novog godišnjeg doba: na sjevernoj polukugli našeg planeta započet će jesen, dok će za južnu to biti prvi dan proljeća. Ova astronomska jesen za sjevernu Zemljinu polukuglu prema ukaznom (ljetnom) računanju srednjoeuropskog vremena započinje 22. rujna, u 15 sati i 30 minuta. Toga će jutra Sunce u Splitu izaći u 6 sati i 42 minute, dok će te večeri zaći u 18 sati i 51 minutu. (Ta vremena vrijede za "teorijski horizont".)

Vrijeme od izlaska do zalaska Sunca bit će toga dana približno jednako vremenu koje protekne od zalaska do izlaska. Zapravo, razlika između ta dva razdoblja će (za Split) biti najmanja tek 25/26. rujna, a na pravo izjednačenje u trajanju svijetlog i mračnog dijela dana, morat ćemo pričekati još nekoliko dana nakon toga. Tako je stoga što se razdani i prije negoli se Sunce pomoli nad obzor, te što se smrkne tek neko vrijeme nakon njegova nominalnog zalaska. No, noć će svakako vrlo brzo odnijeti prevagu nad danom i sve do konca godine i početka još jedne zime ona će bivati sve dužom.