Novosti

31.08.2020.

Održan Radioamaterski kamp

U zvjezdarnici u Gornjem Sitnom je u vremenu od 23. do 30. kolovoza održan Radioamaterski kamp za mlade "Zvjezdano selo Mosor 2020.", dvanaesta takva manifestacija dosad. Organizatori kampa su bili Hrvatski radioamaterski savez, Radioklub „Novi Bokanjac“ iz Zadra, te dakako udruga Zvjezdano selo Mosor.

Kamp je ove godine okupio 20 polaznika iz RH, a o njima su brinula tri voditelja: Dragan Mojsilović - 9A6W, Branko Martinčić - 9A3ST i Željko Vidović - 9A3DVI. Učesnici su bili podijeljeni u dvije skupine.

Skupinu A su činili „poletarci“, polaznici tečaja za P razred, dok su u skupini B bili oni iskusniji, koji su sudjelovali u tečaju telegrafije i radionici osnova elektronike.

Tijekom rada Kampa, njegovi stariji polaznici su bili aktivni s postaje 9A0HRS. Načinjeno je ukupno 450 veza, i to na kratkovalnim frekvencijama.  Među ostvarenim vezama se ističe ona s radio postajom smještenom u sjedištu Ujedinjenih naroda,  na obali East Rivera u New Yorku (4U1UN)!

Pored toga, iskusniji među polaznicima su uzeli učešća i u hvatanju signala s radioamaterskih satelita, te su pomoću njih ostvarivali i veze. Jedna od održanih vježbi je bila i provjera čujnosti sa stanicama u Hrvatskoj, a vezano za eventualni rad u kriznim situacijama. Na pozive iz Zvjezdanog sela Mosor se odazvalo ukupno 48 stanica iz svih županija HR!

Starijim polaznicima je demonstriran i „portabl rad“ s radiostanicom (SOTA) - popularna djelatnost koja od radioamatera zahtijeva postavljanje primopredajnika s nezavisnim napajanjem na planinske vrhove, na kojima nema infrastrukture uobičajene u naseljima. Pored svega, u okolici zvjezdarnice je provedena i pokazna vježba iz ARG-a, omiljene aktivnosti mladih radioamatera na otvorenom.

Kako je upravo za trajanja Kampa udruzi Zvjezdano selo Mosor bio uručen novi teleskop, vrijedna donacija Hrvatske zajednice tehničke kulture i Hrvatskog astronomskog saveza,  u primopredaji instrumenta su sudjelovali i polaznici Kampa s njihovim mentorima.

Kako za trajanja ovogodišnjeg kampa zbog epidemiološke situacije nije bilo uobičajenih popodnevnih odlazaka na kupanje, za polaznike su umjesto toga bila upriličena četiri „gostovanja“  djelatnika servisnih službi, društava i udruga koje djeluju u Splitu i okolici. Prvi su zvjezdarnicu posjetili članovi DVD-a Žrnovnica. Oni su polaznicima kampa prezentirali svoje aktivnosti, te pred zgradom zvjezdarnice izveli pokaznu vježbu gašenja požara.

U goste su sljedećeg dana došli Grgo Puljas i Ante Jukić, članovi Hrvatske gorske službe spašavanja - Stanice Split. Oni su mlade radioamatere upoznali s brojnim aktivnostima HGSS-a, te im prezentirali rad s potražnim psom.

Nakon njih je svojim posjetom program radioamaterskog kampa obogatio i Tonči Rađa, predsjednik Speleološkog društva "Špiljar" iz Splita. On je djeci održao predavanje o speleologiji kao ljudskoj aktivnosti, s težištem na istraživanju špilja i jama u srednjoj Dalmaciji.

Na koncu je Silvana Nikolić, dipl. sociolog, voditeljica Službe rada s mladima Gradskog društva Crvenog križa Split, upoznala mlade radioamatere s djelovanjem GDCK u zajednici. Kroz izlaganje i interaktivne vježbe kojima je svrha razvijanje osjećaja humanosti, solidarnosti i tolerancije prema drugima, ona je djeci približila ta temeljna načela najveće humanitarne organizacije.

Pored toga, jedno od popodneva je za polaznike Kampa bila upriličena i svojevrsna modelarska radionica: djeca su sastavljala šesterokutna drvena kućišta za analogne satove, koje su po okončanju Kampa ponijela svojim kućama.

U večernjim satima su za polaznike kampa bila upriličena i predavanja iz astronomije i astronomska promatranja nebeskih objekata. U okularu su se našli Mjesec, te planeti Jupiter, Saturn i Mars. Te je aktivnosti vodio astronom-animator ZSM-a Zoran Knez.

U organizaciji kampa je sudjelovao i tajnik ZSM-a Tomislav Nikolić. Pored ostalog, on je najzaslužniji za provedbu spomenutih popodnevnih prezentacija i pokaznih vježbi, a dobrim dijelom upravo zahvaljujući njemu, o radu Kampa su objavljeni novinski i emitirani televizijski prilozi.