Novosti

13.11.2019.

ZSM na Festivalu znanosti Sinj

U sklopu ovogodišnjeg Festivala znanosti Sinj i u suradnji Festivala s udrugom Zvjezdano selo Mosor, u Alkarskim dvorima u Sinju će biti održano javno znanstveno-popularno predavanje Lovre Pavletića, mag. phys., s temom „Visokoenergetska astrofizika teleskopima MAGIC i CTA“. Predavanje će biti održano dana 21. studenog (četvrtak), s početkom u 18.30 sati. Ako vremenski uvjeti to dopuste, nakon predavanja će u vremenu od 19.00 do 20.00 sati biti provedeno i javno promatranje neba teleskopima. Instrumenti će biti postavljeni ispred Muzeja Cetinske krajine, a pormatranje će voditi članovi udruge Zvjezdano selo Mosor.

Program cijelog ovogodišnje Festivala znanosti Sinj možete pronaći OVDJE.

Kratki opis predavanja:

Na Kanarskom otoku La Palmi se nalaze najveći Čerenkovljevi teleskopi na svijetu - teleskopi za proučavanje visokoenergetskih gamazraka iz dubokog svemira. Prezentacija opisuje uređaje, te dostignuća i buduće ciljeve toga projekta. Teleskopi kolaboracije MAGIC su operativni već dugi niz godina, no u izgradnji je niz još većih i suvremenijih Čerenkovljevih teleskopa (CTA). Naša očekivanja za produbljivanje spoznaja o visokoenergetskim izvorima kao temeljima fundamentalne fizike su stoga velika. Predavač će se osvrnuti i na značajan doprinos hrvatskih znanstvenika u obje kolaboracije.

O predavaču:

Lovro Pavletić je doktorand Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci. Diplomirao je na istom Sveučilištu na području astrofizike i fizike elementarnih čestica. Sudjelovao je na šestomjesečnoj razmjeni studenata na talijanskom Sveučilištu u Camerinu 2016. godine. Trenutno je zaposlen na projektu Hrvatske zaklade za znanost pod nazivom "Visokoenergijska astronomija gama zraka teleskopima MAGIC i CTA". Astronomijom se aktivno bavi od vrlo rane dobi te sudjeluje u organizaciji i provođenju mnogobrojnih projekata i događanja na temu prirodnih znanosti.