Novosti

05.11.2019.

Tranzit planeta Merkura

U popodnevnim satima dana 11. studenog 2019. g. (ponedjeljak), svjedočit ćemo jednoj zanimljivoj i razmjerno rijetkoj astronomskoj pojavi: prelasku planeta Merkura preko Sunčevog diska! Taj takozvani tranzit Merkura će započeti u 13 sati i 35 minuta po našem vremenu, a potrajat će sve do 19 sati i 4 minute. To znači da ćemo - bude li dovoljno vedro - iz naših krajeva moći vidjeti više od polovice prelaska crnog Merkurovog kružića preko diska Sunca. Sunce će u našim krajevima zaći ubrzo nakon što se Merkur prividno najviše odmakne od Sunčevog oboda.

Na ovoj slici su prikazane strane Zemlje koje će biti okrenute Suncu u trenutku kada tranzit bude počinjao i kada tranzit bude završavao:

Iako će on tada biti posebno blizu Zemlji, Merkurov prividni promjer će iznositi samo oko 10 lučnih sekunda, pa ga neće biti moguće vidjeti prostim okom, primjerice kroz jaki filter za promatranje Sunca. Bit će nužno uporabiti dalekozor, a za tu će svrhu biti dovoljan već i običan dvogled, valjano učvršćen. U Sunce se nipošto ne smije gledati čak ni kroz najmanje dalekozore ako oni nisu zaštićeni odgovarajućim filterima, no tranzit se da promatrati i jednostavnom i sigurnom metodom projekcije. Metoda je zorno predočena na ovoj slici:

Na Suncu već dugo vremena nema pjega, ali i da ih ima, Merkur bi bilo lako razlikovati od njih zbog njegova pravilnog okruglog oblika, a i zbog toga što će se razmjerno brzo pomicati "po Suncu". Najzanimljiviji trenutak svakog tranzita - bilo da je riječ o Merkuru ili Veneri - svakako je njegov početak, kada kružić planeta počne "odgrizati" ivicu Sunca. Zbog Merkurovih malih dimenzija, da bi se taj događaj dobro vidjelo, potrebno je raspolagati barem nešto boljim amaterskim teleskopom. Stoga će Zvjezdano selo Mosor za sve zainteresirane građane upriličiti javno promatranje tranzita. Teleskop će biti postavljen na istočni dio kupališta Bačvice, uz izlaz prema uvali Ovčice (slika!). Promatranje će započeti u 13.30 h, a završit će sa zalaskom Sunca. Čak i ako nebo ne bude sasvim vedro, zbog dugog trajanja tranzita će vrlo vjerojatno biti moguće u nekom trenutku uočiti Merkur kako napreduje preko Sunca. U slučaju potpuno oblačnog vremena, promatranje će biti otkazano.

Više o tranzitu Merkura...

Tijekom tranzita 11 studenog, Merkur će se naći u položaju donje konjunkcije, tj. prolazit će između nas i Sunca. Od Zemlje će biti udaljen oko 101,4 milijuna kilometara. Tranziti Merkura su puno učestaliji od onih Venerinih, stoga što je on bliže Suncu i što se brže giba oko njega. Događaju se od 13 do 14 puta u svakom stoljeću: zadnji se dogodio 2016. g, a sljedeći će se zbiti tek 2032. g.

Tranziti Merkura se trenutno događaju ili u svibnju, ili u studenom. Oni jesenski su približno dvaput učestaliji od proljetnih. Tako je stoga što je u studenom Merkur bliže Suncu (tj. svom perihelu), pa se iz naše perspektive manje odmiče od njega. Ako tranzitira u studenom, Merkur je od nas udaljeniji, pa mu je prividni promjer samo oko 10 lučnih sekunda. Da bismo vidjeli Merkur kako prelazi preko Sunca, on se u donjoj konjunkciji mora naći dok prolazi kroz čvor na svojoj stazi: točku u kojoj njegova orbita probada ravninu Zemljine! Svibanjski tranziti se događaju u času kada Merkur prolazi kroz silazni čvor, tj. u tom trenutku on sa sjeverne strane ravnine ekliptike prelazi na južnu. U studenom je obratno. Konkretno, sada se tranziti Merkura događaju ili oko 8. svibnja, ili oko 10. studenog. Razmaci između tranzita u studenom iznose po 7, 13 ili 33 godine, dok razmaci između dva uzastopna svibanjska tranzita mogu iznositi 13 ili 33 godine. Ti su razmaci uvjetovani geometrijom staza Merkura i Zemlje, te dinamikom njihovog kruženja oko Sunca. Tranziti se polagano vremenski pomiču i događaju se sve kasnije u godini. Tijekom više od 4000 godina, do 1585. g, Merkur je tranzitirao u travnju ili u listopadu. Međutim, prvi sljedeći tranzit toga planeta vidljiv u prosincu, zbit će se "već" 3426. g.

Slika na vrhu stranice: NASA's Goddard Space Flight Center/SDO/Genna Duberstein