Novosti

21.10.2019.

Crveni križ u ZSM-u

Članovi Interventnog tima i Kluba mladih GDCK Split protekli su vikend proveli u Zvjezdanom selu Mosor, u Gornjem Sitnom, gdje su organizirane vježbe i predavanja o djelovanju službi u odgovoru na krizne situacije.

Dvodnevni boravak dvadeset članova GDCK na Mosoru je pružio idealne uvjete za usvajanje znanja i vještina koje su neophodne u odgovoru na iznenadni krizni događaj. Njihov domaćin, astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor Zoran Knez, prve ih je večeri s terase zvjezdarnice upoznao s onim što je na nebu u ovom trenutku najzanimljivije, a vidi se prostim okom, te im je potom teleskopom iz velike kupole pokazao planete Jupiter i Saturn.

Uvodni predavač iz Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH Srđan Kuščević, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite, predstavio je sljedećeg dana sustav civilne zaštite, djelovanje i odgovornosti nadležnih tijela i službi u odgovoru na krize, nesreće i katastrofe. Edukacija je nastavljena kružnim terenskim vježbama podizanja šatora, komunikacije radio vezom, te postupka reanimacije.

Uslijedila je prezentacija rada Službe traženja u kriznim situacijama, koju je održala djelatnica Službe traženja GDCK Split Mirela Zorić. Članovi su upoznati s nastankom i poviješću Službe traženja. Predstavljeni su im postupci, alati i načela rada Službe traženja u odgovoru na kriznu situaciju.

U nastavku edukacije, trening iz područja psihosocijalne podrške je održala djelatnica GDCK Split Silvana Nikolić, Voditeljica Službe rada s mladima. Prisutni su imali priliku naučiti što je stres, na koji način i kakve posljedice dugotrajan stres ostavlja na psihofizičko zdravlje ljudi. Drugi dio treninga se odnosio na vrste i tehnike komunikacije. Interaktivni trening je sadržavao vježbe koje su pokazale sve različitosti osoba u subjektivnom doživljaju stresne situacije, načina primanja i davanja poruka u komunikaciji.