Novosti

27.04.2019.

Održana Proljetna škola 2019.

U zvjezdarnici udruge Zvjezdano selo Mosor (ZSM) je u vremenu od 23. do 27. travnja održana ovogodišnja Proljetna škola tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola. Pohađalo ju je devetero osnovaca iz Dugog Rata i Splita. Za njih je u tome razdoblju priređeno osam raznolikih radionica s područja tehnike i znanosti, ali i umjetnosti.

Prvoga dana je upriličena radionica digitalne fotografije koju je vodila predsjednica Fotokluba Splita Maja Prgomet. Učenicima su prvo kratko predstavljena osnovna teorijska znanja o tehnici i tehnologiji fotografiranja, uz poseban naglasak na pravilnu ekspoziciju kao osnovno tehničko znanje nužno za dobivanje dobre fotografije. Nakon toga su djeca iskušala ono što su naučila u praktičnom radu, izmijenjujući se kao fotografi, osvijetljivači i modeli.

Drugog dana su održane dvije radionice, obje pod vodstvom Martina Olujića, predsjednika Zajednice tehničke kulture grada Splita. Prijepodne je na programu bila modelarska radionica u kojoj su polaznici uvježbali korištenje Unimata s ubodnom pilom za grubu obradu, tanjuraste brusilice za vanjsku doradu ravnih stranica, te brusnog papira za finu doradu detalja i manje pristupačnih mjesta.  Za čvrsto sastavljanje dijelova stolnog stalka za sitan pribor je korišteno brzosušeće ljepilo za drvo. U popodnevnom terminu, po prvi put otkako se u ZSM-u održavaju Škole tehničkih aktivnosti materijal koji je obrađivan bio je stiropor! Učenici su termičkim rezačima od toga laganog materijala rezali i sastavljali različite geometrijske oblika: kocke, valjke, stošce i piramide. Svoje su uratke učenici ponijeli kućama.

U četvrtak prijepodne je upriličena astronomska radionica. U skladu s vremenom u kojem živimo, u toj je radionici teleskop bio zamijenjen računalom. Djeca su naučila osnove rukovanja jednim od brojnih planetarijskih programa, kojim se može simulirati izgled neba za proizvoljno izabrano mjesto na Zemlji – ali i izvan nje – i za zadano vrijeme. Program o kojemu je ovdje riječ, omogućuje i postavljenje novih planeta i mjeseca u Sunčev sustav, što je u djece izazvalo pravo oduševljenje.

Popodne istog dana je pod vodstvom tajnika Aerokluba Split Ante Franića održana radionica zrakoplovnog modelarstva. Polaznici su od balzinog drva izradili male jedrilice čija su aerodinamička svojstva potom iskušana na helidromu nedaleko od zvjezdarnice.

Četvrtog dana Škole su opet održane dvije radionice, od kojih je u prijepodnevnim satima na rasporedu bila ona robotike. Vodio ju je dipl. ing Ante Vlah, profesor u splitskoj ETŠ, a djeca su programirala male mBote tako da oni izbjegavaju prepreke, slijede crte na tlu ili izvršavaju upute dobivene daljinskim putem. Svaki od polaznika se okušao u izradi programâ i testiranju njihove korektnosti.

Popodne je u petak upriličena još jedna radionica kakvih dosad nije bilo u ZSM-u. Riječ je o maloj školi ronjenja, koju je vodio Miro Stanić, član REK-a HVIDRA Split. Djeca su upoznata s osnovama te zahtijevne, ali atraktivne i korisne djelatnosti, kojoj od prvih koraka treba prilaziti s najvećom ozbiljnošću.

I posljednjeg dana Proljetne škole je u rasporedu bila jedna nova aktivnost, prvi put provedena u ZSM-u. Željan Kutleša, nastavnik fizike iz splitskih osnovnih škola Gripe i Split 3, vodio je interaktivnu radionicu znanstvenih pokusa. Polaznike je na jednostavan i lako prihvatljiv način upoznao s čarobnim svijetom strujnih krugova, magneta, optike i drugih prirodnih pojava.

Pored svega toga, za polaznike škole su svake večeri održavana i predavanja iz astronomije. Polaznici su postavili mnoštvo jednostavnih pitanja, na koja nije uvijek bilo lako odgovoriti. Nažalost, zbog neočekivano ružnog vremena koje nas je pratilo tijekom održavanja Proljetne škole, noćna promatranja neba teleskopom su morala otpasti. Astronomsku radionicu i predavanja o Sunčevom sustavu i zvijezdama, vodio je astronom-animator ZSM-a Zoran Knez.

I ovu Školu tehničkih aktivnosti u ZSM-u je organizirao i njen rad koordinirao Tomislav Nikolić, tajnik Udruge. O provedbi budućih, ljetnih učeničkih kampova u zvjezdarnici u Gornjem Sitnom, javnost će biti pravovremeno obaviještena.

Galeriju slika iz ove Proljetne škole možete vidjeti OVDJE.