Novosti

18.03.2019.

Festival znanosti 2019.

I ove godine će se u našoj zemlji održati Festival znanosti, 17. po redu. Festival se provodi u organizaciji British Councila, Tehničkog muzeja Nikola Tesla iz Zagreba i hrvatskih sveučilišta, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti 2019. su „Boje“. Festival će se održati u vremenu od 8. do 13. travnja 2019.

Udruga Zvjezdano selo Mosor će se u program Festivala znanosti uključiti u večernjim satima 12. travnja (petak). Najprije će u organizaciji Udruge u Gradskoj knjižnici Marka Marulića biti održano znanstveno-popularno predavanje pod naslovom "Asteroidi - obmana ili realna opasnost iz svemira?". Održat će ga gost iz Zagreba, mag. phys. Stefan Cikota, a započet će u 18.30 sati. Nakon predavanja, s početkom u 20.00 h, članovi Zvjezdanog sela Mosor će s prostora uz istočni ulaz u kupalište Bačvice provesti astronomsko promatranje noćnog neba teleskopima. Naravno, samo ako nam to dopuste vremenski uvjeti. Svi ljubitelji svemirskih tema i noćnog neba su dobrodošli!

O predavaču:

Stefan Cikota, mag. phys., asistent na Fakultetu Elektrotehnike i računarstva u Zagrebu i doktorand astrofizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, astronomijom se bavi od rane mladosti. Njegova ekspertiza su mala tijela Sunčeva sustava. Kao student sudjelovao je u radu Španjolske zvjezdarnice La Sagra, te je otkrivač i suotkrivač preko 3300 malih tijela Sunčeva sustava. U Hrvatskoj javnosti poznat je kao otkrivač asteroida (187700) Zagreb. Trenutno se bavi fizikalnim karakteristikama Trans-Neptunskih objekata. Od početka 2017. godine član je međunarodne MAGIC kolaboracije. Osim akademskih interesa zanima ga i aero-svemirska industrija. Kao član nacionalne referentne skupine za svemir pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja, zalaže se za pozicioniranje Hrvatske u Europskoj svemirskoj politici te uspostavljanje hrvatskog aero-svemirskog sektora.