Novosti

05.01.2019.

Održana Zimska škola 2019.

U zvjezdarnici udruge Zvjezdano selo Mosor (ZSM) je u vremenu od 2. do 5. siječnja održana ovogodišnja Zimska škola tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola. Pohađalo ju je osmero osnovaca iz Milne i Splita. Za njih su u tome razdoblju priređene četiri raznolike radionice s područja tehnike i znanosti, ali i umjetnosti.

Prvoga dana je upriličena modelarska radionica koju je vodio Toni Jagnjić, stručni suradnik ZTK Splitsko-dalmatinske županije. Djeca su od lagane šperploče i prema nacrtima otisnutima na samoljepivi papir izrađivala modele kućica i saonica. Polaznici su uvježbali korištenje Unimata s ubodnom pilom za grubu obradu, tanjuraste brusilice za vanjsku doradu ravnih stranica, te brusnog papira za finu doradu detalja i manje pristupačnih mjesta.  Za čvrsto sastavljanje dijelova je korišteno brzosušeće ljepilo za drvo. Svoje uratke su mali modelari ponijeli kućama.

Slijedila je radionica robotike, koju je vodio prof. Pero Kurilj, nastavnik tehničke kulture i informatike u OŠ Dobri i OŠ Slatine. Djeca su učila programirati mala robotizirana vozila mbot-e, i to u programskom okruženju mBlock. Roboti su naučili pratiti oznake na tlu i izbjegavati prepreke, pri tom na odgovarajući način signalizirajući svjetlom i zvukom. Robot je morao pratiti crtu sve dok ne dođe do prepreke, potom je zaobići i nastaviti je pratiti dok ne dođe do druge prepreke gdje se trebao zaustaviti. Za kraj su programirali i robota kojim se moglo upravljati pomoću „smartfona“ kao daljinskog upravljača!

Petak je pripao filmskoj radionici, koju je vodio filmski snimatelj i režiser Boris Poljak, član kino kluba Splita. U uvodnom, teorijskom dijelu radionice, djeca su upoznata s počecima filma i osnovama filmskog jezika, te načinu na koji se on kreativno koristi u filmskoj produkciji. Praktični dio se sastojao od rada s kamerom na stativu, upoznavanjem s njenim osnovnim funkcijama, ali i uvježbavanjem kompozicije kadra i pokreta kamere. Svi su polaznici aktivno sudjelovali ne samo kao snimatelji, već i kao glumci.

Zadnjeg dana Zimske škole je upriličena astronomska radionica. U skladu s vremenom u kojem živimo, u toj je radionici teleskop bio zamijenjen računalom: djeca su se naučila rukovati jednim od brojnih planetarijskih programa, kojim se može simulirati izgled neba za proizvoljno izabrano mjesto na Zemlji – ali i izvan nje – i za zadano vrijeme. Program o kojemu je ovdje riječ, omogućuje i postavljenje novih planeta i mjeseca u Sunčev sustav, što se djeci osobito dopalo. Za potrebe ove i robotičke radionice, po prvi put su korištena netom nabavljena prijenosna računala ASUS!

Pored svega toga, za polaznike škole su svake večeri održavana i predavanja iz astronomije, ali zbog izuzetne hladnoće i olujne bure, uobičajena noćna promatranja neba teleskopom su ovaj put izostala. Zbog istog razloga, nije bilo ni uobičajenih šetnji do obližnjeg planinskog izvora Mali Dibić. Astronomsku radionicu i predavanja o Sunčevom sustavu i zvijezdama, vodio je astronom-animator ZSM-a Zoran Knez.

I ovu Školu tehničkih aktivnosti u ZSM-u je organizirao i njen rad koordinirao Tomislav Nikolić, tajnik Udruge. O provedbi budućih takvih učeničkih kampova u zvjezdarnici u Gornjem Sitnom, javnost će biti pravovremeno obaviještena.


Galeriju slika iz ove Zimske škole možete vidjeti OVDJE.

Tijekom održavanja Zimske škole, posjetile su nas dvije televizijske ekipe: Mreža TV i HTV. Ovaj video objedinjuje dva zapisa s radionica (modelarstvo i robotika), te dva televizijska priloga, zabilježena mobitelom s televizijskog zaslona.