Novosti

27.11.2018.

Mjesec astronautike Split 2018

U organizaciji Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza (HARS), te u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Gradskom knjižnicom Marka Marulića (GKMM) i udrugom Zvjezdano selo Mosor (ZSM), u tri protekla tjedna je u Splitu obilježavan Mjesec astronautike. U sklopu toga događanja, u dvorani GKMM su održana četiri znanstveno-popularna predavanja. Usto je u predvorju knjižnice bila postavljena i izložba fotografija o razvoju raketaštva i astronautike, od Sputnjika do naših dana. Izložbu je postavio Ivo Dijan, član upravnog odbora HARS-a, a tijekom vremena u kojemu je ona bila dostupna javnosti, vidjelo ju je oko 300 ljubitelja astronautike.

Dana 5. studenog, predavanje s temom „Svemirski glasnici“ je održao prof. dr. sc. Nikola Godinović, sa splitskog FESB-a. Prof. Godinović je govorio o tome na koje sve načine otkrivamo tajne svemirskih objekata. Tjedan dana kasnije, predavač je bio mag. teol. Dorian Božičević, tajnik Hrvatskog astronomskog saveza. Predmet njegova izlaganja je bila američka svemirska letjelica Voyager 1. Treće predavanje je upriličeno 22. studenog, a vodio ga je prof. dr. sc. Tihomir Marjanac, sa zagrebačkog PMF-a. Prof. Marjanac je zainteresiranim građanima omogućio da bace geološki pogled na planet Mars. I na koncu, 27. studenog je predavanje održao još jedan gost iz Zagreba, prof. dr. sc. Goran Hudec. On je za temu svoje prezentacije izabrao „Naseljavanje Sunčevog sistema“. Ta četiri predavanja je pratilo ukupno oko 200 građana svih uzrasta, koji su u završnom dijelu svakog od njih predavače zasipali pitanjima o svemiru, raketama, svemirskim brodovima...

Pored toga, ZSM je 12. studenog nakon predavanja mag. Božičevića provelo i javno astronomsko promatranje neba teleskopima. Instrumenti su bili postavljeni na istočni izlaz iz uvale Bačvice, a pogled prema Mjesecu, Marsu i drugim objektima na noćnom nebu je bacilo stotinjak građana. Drugo takvo promatranje koje je bilo predviđeno za 27. studenog, moralo je nažalost biti otkazano zbog kiše.

Više slika s predavanja i promatranja možete pronaći OVDJE: