Novosti

10.11.2018.

Studenti Filozofskog fakulteta u ZSM-u

Zvjezdano selo Mosor je i ove jeseni organiziralo izvanučioničku nastavu za studente Filozofskog fakulteta u Splitu. U programu je sudjelovalo 35 studenata četvrte godine diplomskog studija predškolskog odgoja i 7 studentica pete godine učiteljskog studija. Studente je vodila izv. prof. dr. sc. Vesna Kostović-Vranješ.

U okviru ove nastave, studenti su najprije posjetili izvor rijeke Žrnovnice, gdje im je voditelj programa Male škole u prirodi i tajnik Zvjezdanog sela Mosor Tomislav Nikolić održao kraće predavanje o važnosti voda, te o biljnom i životinjskom svijetu na i u okolici izvora.

Slijedili su posjeti crkvi Sv. Jure na Gracu i crkvi Sv. Ciprijana u Gatima. Studentima je u Gatima o povijesti Poljičke republike, poljičkom statutu, popima glagoljašima, kulturnom značaju sakralnih objekata i drugim osobitostima toga kraja govorio profesor Bože Ujević, ravnatelj OŠ „Kamen-Šine“.

Studeni su potom posjetili OPG Ivanka Radmilo, također u Gatima, gdje su – uz stručno vodstvo Nikoline Radmilo Pivčević – prisustvovali izradi omiljenog poljičkog specijaliteta – soparnika. Dakako, nakon što su dva soparnika bila ispečena, pristupilo se i degustaciji.

U završnom dijelu programa, studenti i njihovi voditelji su posjetili i zvjezdarnicu Zvjezdanog sela Mosor. Tu je za njih upriličeno razgledavanje okolice panoramskim dalekozorom s terase objekta. Promatranje je vodio astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor Zoran Knez.

Više slika s ove izvanučioničke aktivnosti možete pronaći OVDJE!