Novosti

12.10.2018.

Predavanje Stefana Cikote u Sinju

U sklopu ovogodišnjeg Festivala znanosti Sinj, u Alkarskim dvorima u Sinju će biti održano javno znanstveno-popularno predavanje Stefana Cikote s temom „Kuiperovi objekti - zašto Pluton nije planet?“. Predavanje će biti održano dana 18. listopada (četvrtak), s početkom u 18.40 h. Ako vremenski uvjeti to dopuste, nakon predavanja će u vremenu od 19.20 do 20.30 h biti provedeno i javno promatranje neba teleskopom. Promatranje iz dvorišta Alkarskih dvora će voditi članovi udruge Zvjezdano selo Mosor.

Program cijelog ovogodišnjeg Festivala znanosti Sinj možete pronaći OVDJE!

Kratki opis predavanja:

Vanjski dio Sunčeva sustava s Trans-Neptunskim objektima jedno je od najne¬istraženijih područja Sunčeva sustava. Razvojem tehnologije posljednjih godina, kvaliteta instrumenata daleko je napredovala, te je istraživanje tamnih objekata na rubu Sunčeva sustava postalo mnogo pristupačnije. Otkrivanjem mnogobroj¬nih novih objekata sličnih Plutonu shvaćamo da je Sunčev sustav mnogo veći nego što se u početku smatralo. Nedavno ukidanje Plutonovog statusa "planeta" ponavljanje je povijesti. Još početkom 19. stoljeća, izravno prije uvođenja pojma "asteroid", Sunčev sustav imao je ukupno 11 objekata pod klasifikacijom "planet". Tek 2006. godine točno je definiran pojam "planet", te je uveden novi pojam "patuljasti planet".

Na predavanju će biti prikazan kratki pregled otkrića u Sunčevom sustavu, izgled vanjskog dijela Sunčeva sustava, te kakvi se sve objekti tamo nalaze. Kako se otkrivaju i prate Trans-Neptunski objekti, koliko je opravdano oduzimanje statusa "planeta" Plutonu, što kaže nova definicija "planeta", možemo li očekivati otkriće još jednog pravog "planeta" iza Plutonove orbite - samo su neka od pitanja na koja će u predavanju biti dan odgovor.

O predavaču:

Stefan Cikota, mag. phys., asistent na Fakultetu Elektrotehnike i računarstva u Zagrebu i doktorand astrofizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, astronomijom se bavi od rane mladosti. Njegova ekspertiza su mala tijela Sunčeva sustava. Kao student sudjelovao je u radu Španjolske zvjezdarnice La Sagra, te je otkrivač i suotkrivač preko 3300 malih tijela Sunčeva sustava. U Hrvatskoj javnosti poznat je kao otkrivač asteroida (187700) Zagreb. Trenutno se bavi fizikalnim karakteristikama Trans-Neptunskih objekata, a od početka 2017. godine član je međunarodne MAGIC kolaboracije. Autor je i koautor 11 znanstvenih radova objavljenih u CC časopisima, među kojima je i prestižni Nature. Zanima ga aero-svemirska industrija, i kao član nacionalne referentne skupine za svemir pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja, zalaže se za pozicioniranje Hrvatske u Europskoj svemirskoj politici te uspostavljanje hrvatskog aero-svemirskog sektora.