Novosti

13.08.2018.

Noć Perzeida u ZSM-u

Udruga Zvjezdano selo Mosor (ZSM) je još jednom s uspjehom ove nedjelje (12. kolovoza) organizirala promatranje meteorskog roja Perzeida. Promatranju je prethodilo i zanimljivo znanstveno-popularno predavanje pod nazivom „Asteroidi – obmana ili realna opasnost?“

Održao ga je Stefan Cikota, astrofizičar s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, koji je iz čuvene zvjezdarnice u La Sagri (Španjolska) sudjelovao u otkrivanju 3300 malih tijela Sunčevog sustava. Predavač je ponudio odgovore na neka od ključnih pitanja povezanih s udarima asteroida, poput učestalosti tih pojava, toga koliko su oni uistinu opasni i postoje li opravdani razlozi za brigu.

Ukupno više 600 posjetitelja je nakon predavanja dobilo priliku s terase zvjezdarnice pogledom loviti brze meteore Perzeide. Meteorološki uvjeti su bili izvrsni, a na nebu nije bilo ni Mjeseca koji bi ometao promatranje. Stoga je do okončanja programa viđeno više od 200 meteora, što Perzeida, što onih sporadičnih.

Uz domaćina, astronoma-animatora ZSM-a Zorana Kneza, promatranje je stručnim komentarom i odgovorima na brojna pitanja vodio Ante Radonić, široj javnosti najpoznatiji kao dugogodišnji gost Andromede, popularne radijske emisije o svemiru. Program je okončan u jedan sat nakon ponoći, a brojni zvjezdoljupci su i nakon toga nastavili „loviti“ meteore iz okolice zvjezdarnice.

Večernji program je prigodnim riječima otvorio Tomislav Nikolić, tajnik ZSM-a, koji je organizirao i ovo događanje u zvjezdarnici u Gornjem Sitnom.

Više slika s ovog događanja možete pronaći OVDJE!