Novosti

28.07.2018.

Pomrčina unatoč oblacima!

Kako je i bilo najavljeno, u večernjim satima 27. srpnja (petak) je u Zvjezdanom selu Mosor upriličeno javno promatranje potpune pomrčine Mjeseca. Veći dio toga dana vremenske (ne)prilike nisu bile nimalo ohrabrujuće, a kiša je sipila čak i dok je Sunce zalazilo.

No, ubrzo po izlasku već dijelom pomračenog Mjeseca, znatan dio neba se razvedrio, tako da su brojni posjetitelji dobili priliku između oblaka golim okom i teleskopima pratiti uranjanje našeg prirodnog satelita u Zemljinu sjenu, ali i promotriti planete Veneru, Jupiter, Saturn i Mars.

Rekordno duga pomrčina je izazvala i rekordan odaziv građana, pa je taj četiri sata dugi nebeski spektakl s terase zvjezdarnice u Gornjem Sitnom pratilo više od tisuću zvjezdoljubaca!

Promatranje je vodio astronom-animator udruge Zvjezdano selo Mosor Zoran Knez, a pomagali su mu članovi Udruge Stella Vješnica i Paško Roje, član AAD Rijeka Lovro Pavletić, te mladi astrofotograf iz Poljske Karol Masztalerz. U organizaciji događanja je pomogao i tajnik Udruge Tomislav Nikolić.Više slika s ovog promatranja, možete pronaći OVDJE!