Novosti

14.07.2018.

Najduža pomrčina Mjeseca

Nakon dužeg vremena, pred nama je još jedna potpuna pomrčina Mjeseca koja će – posluži li nas vrijeme - zamalo u cjelosti biti vidljiva iz naših krajeva. Ona će se dogoditi dana 27. srpnja (petak), u večernjim satima, odmah po zalasku Sunca. To će usto biti i najduža potpuna pomrčina našeg prirodnog satelita koja će se zbiti tijekom cijelog ovog stoljeća! Mjesec će u sjeni Zemlje provesti čak 1 sat i 43 minute, dok će od početka njegova ulaska u polusjenu do potpunog izlaska iz nje proteći skoro 4 sata.

Mjesec će u polusjenu početi ulaziti malo prije svog izlaska, a ulazak u sjenu će započeti dok se on za nas bude nalazio praktično na horizontu. U sjenu će potpuno uroniti u 21.30 h, a iz nje će početi izlaziti u 23.13 h. Pomrčina će biti okončana u 1.30 h, izlaskom Mjeseca iz polusjene. Kako Zemlja posjeduje atmosferu, taj zračni omotač skreće nešto Sunčevog svjetla prema Mjesecu čak i onda kada se on nalazi duboko unutar stošca sjene koju naš planet iza sebe baca u svemir. Stoga je Mjesec vidljiv čak i pomračen, kao grimizna mrlja čija boja ovisi o prašinskom sadržaju atmosfere: što je prašine – poput vulkanskog pepela – više u njoj, to je pomračeni mjesec tamnije crven.

Pored toga, istog toga dana će se u opoziciji naći još jedan crveni nebeski objekt – planet Mars! To znači da će on gledan sa Zemlje tada biti nasuprot Suncu, upravo kao i Mjesec. Stoga ćemo ga na nebu vidjeti vrlo blizu našeg prirodnog satelita, malo „ispod“ njega. Pun Mjesec bi, dakako, ometao promatranje Marsa, osobito na tako malom kutnom razmaku, ali će onima koju budu poželjeli pogledati ili snimiti Crveni planet ići na ruku pomrčina Mjeseca koja će na neko vrijeme s neba ukloniti neugodni uštap.

Za promatranje pomrčine Mjeseca i Marsa potrebno je vedro nebo, a dobro je i ako ne puše jak vjetar. Kako će do pomrčine Mjeseca i opozicije Marsa doći koncem ljetnog mjeseca srpnja, meteorološki uvjeti za uspješno opserviranje će vjerojatno biti zadovoljeni. Bude li tako, Zvjezdano selo Mosor će toga dana (27. srpnja) otvoriti svoja vrata za sve zainteresirane građane. Javno promatranje će započeti već sa zalaskom Sunca, u 20.30 h, a potrajat će do izlaska Mjeseca iz Zemljine sjene, kratko vrijeme nakon ponoći. Večer će u prvom redu biti posvećena praćenju pomrčine, ali će posjetitelji moći baciti pogled kroz teleskope i na planete vidljive ovih dana na večernjem nebu: Veneru, Jupiter, Saturn i Mars. Ulaz će za sve biti besplatan.

Gornja slika prikazuje izgled istočnog neba u trenutku maksimuma pomrčine Mjeseca, kada on bude najdublje uronjen u Zemljinu sjenu. Donja slika pruža uvid u gibanje Mjeseca kroz sjenu i polusjenu Zemlje, od početka do kraja pomrčine.