Novosti

06.07.2018.

Održana prva Ljetna škola

U zvjezdarnici udruge Zvjezdano selo Mosor je u vremenu od 2. do 6. srpnja održana prva ovogodišnja Ljetna škola tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola. Pohađalo ju je trinaestero osnovaca iz Solina, Trogira, Dugog Rata, Dugog Otoka, Zadra, Zagreba i Splita. Za njih je u tome razdoblju priređeno pet raznolikih radionica s područja tehnike i znanosti.

Prvoga dana je upriličena radionica digitalne fotografije, koju je vodio tajnik Fotokluba Split Igor Jakšić. Učenicima su predstavljena osnovna teorijska znanja o tehnici i tehnologiji fotografiranja, uz poseban naglasak na pravilnu ekspoziciju kao osnovno tehničko znanje nužno za uspješan fotografski rad. Stečeno znanje provjereno je na računalnom simulatoru fotografije, gdje su učenici uz nadzor i usmjeravenje voditelja pokušavali dobiti pravilno eksponiranu fotografiju. Na kraju je održana praktična nastava gdje su učenici fotoaparatima radili međusobne portrete uz nadzor voditelja.

Drugi dan Ljetne škole je pripao radionici radio upravljanja i izrade slobodnoletećeg modela jedrilice, koju je vodio student splitskog FESB-a Duje Luković, pomoćni trener u JK Zenta. Djeca su upoznata s osnovama radio upravljanja, a provedene su i vježbe mjerenja električnih veličina. Polaznici su usto na računalnom simulatoru leta vježbali radio upravljanje. Stekavši osnovne vještine u rukovanju modelarskim alatom, djeca su zajedničkim snagama izradila model radioupravljane jedrilice od stiropora.

U srijedu je upriličena radionica modelarstva koju je vodio Martin Olujić. Djeca su od lagane šperploče i prema nacrtima otisnutima na samoljepivi papir izrađivala modele kolica s gumenim motorom. Polaznici su uvježbali korištenje tanjuraste brusilice za vanjsku doradu ravnih stranica, te turpijica, nožića, brusnih daščica i brusnog papira za finu doradu detalja i manje pristupačnih mjesta. U uvodnom dijelu radionice, djeca su upoznata i s osnovama origamija, dok je program okončan natjecanjem u bacanju papirnatih aviona.

Četvrtog dana Ljetne škole, na rasporedu je bila radionica programiranja, koju je vodio prof. Pero Kurilj, nastavnik tehničke kulture i informatike u OŠ Dobri i OŠ Slatine. Nakon što su upoznata s osnovama računalnog programiranja, djeca su se okušala u izradi jednostavnih „igrica“.

Radionica ostavljena za posljednji dan se nastavila na onu od četvrtka, a i nju je vodio Pero Kurilj. Bila je riječ o robotičkoj radionici, u kojoj su polaznici naučili sastavljati, programirati i koristiti male edukacijske robote mBot-e.

Pored svega toga, za polaznike škole su svake večeri održavana i predavanja iz astronomije, te promatranja planeta Merkura, Venere, Marsa, Jupitera, i Saturna. Demonstrirana im je i metoda promatranja Sunca projekcijom.

Učenici su upoznati i s time što se na ljetnom večernjem nebu može vidjeti prostim okom. Predavanja iz astronomije i promatranja nebeskih tijela, vodio je astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor Zoran Knez.

Vrlo lijepo vrijeme je omogućilo da sve večeri tijekom održavanja Škole budu iskorištene za šetnje po okolici zvjezdarnice. Takvi mali „izleti“ su sastavni dio učeničkih kampova u Zvjezdanom selu Mosor.

I ovu Školu tehničkih aktivnosti u Zvjezdanom selu Mosor je organizirao i njen rad koordinirao Tomislav Nikolić, tajnik Udruge. Do kraja ljeta je predviđeno održavanje još dvije slične Škole u Zvjezdanom selu Mosor: druga Ljetna škola je na rasporedu u vremenu od 30. srpnja do 3. kolovoza, dok će Radioamaterski kamp biti održan od 19. do 26. kolovoza.

Više slika s ove Ljetne škole možete pronaći OVDJE.