Novosti

18.06.2018.

Ljetni planeti i pomrčina

Ljeto koje je pred nama, bit će obilježeno večernjim pojavljivanjima svih planeta vidljivih prostim okom, uz dodatak jedne potpune pomrčine Mjeseca! Najsjajniji planeti na našem nebu, Venera i Jupiter, vidljivi su već neko vrijeme, a odnedavno im se i prije ponoći na nebu pridružuju Saturn i Mars. Sredinom srpnja će zajedno s tim objektima odmah po zalasku Sunca na zapadnom nebu biti vidljiv i teško uhvatljivi Merkur. Jupiter je kroz svoje ovogodišnje najveće približavanje Zemlji prošao početkom svibnja, dok će se Saturn u opoziciji naći 27. lipnja. Točno mjesec dana kasnije, 27. srpnja, u opoziciji – tj. nasuprot Suncu – naći će se i Mars... ali i naš Mjesec. Kako će Zemlja te večeri biti točno između Sunca i Mjeseca, naš prirodni satelit će proći sjenom koju iza sebe baca Zemlja i bit će na neko vrijeme potpuno pomračen. Zahvaljujući tome, za trajanja pomrčine bit će moguće teleskopom promatrati planete, ali i druge nebeske objekte, sve bez ometanja sjajem uštapa!

Merkur će od Sunca biti najviše odmaknut 12. srpnja (26 stupnjeva), a Venera 18. kolovoza (46 stupnjeva). Venera će svoj najveći sjaj (-4,6) postići tek na samom početku sljedeće jeseni. Dvije priložene slike prikazuju raspored sjajnih planeta, vidljivih na nebu i bez ikakvog instrumenta, u naznačena vremena. Budu li vremenski uvjeti povoljni, Zvjezdano selo Mosor će organizirati javno promatranje potpune pomrčine Mjeseca, o čemu ćete biti pravovremeno obaviješteni na ovim stranicama.

Astronomsko ljeto će započeti u trenutku kada se Sunce nađe točno iznad sjeverne obratnice, što će se zbiti sredinom ovog četvrtka. Prema ukaznom (ljetnom) računanju srednjoeuropskog vremena, ljeto će započeti 21. lipnja, u 12 sati i 7 minuta. U Splitu će se izlazak Sunca toga dana zbiti u 5 h i 13 min, a zalazak tek u 20 h 39 min.  (Ta vremena vrijede za "teorijski horizont".) Između ta dva događaja, Sunce će u Splitu postići veću maksimalnu visinu iznad obzora od one koju će imati na ekvatoru! Na jugu Hrvatske će ta visina iznositi oko 70 stupnjeva, a na ekvatoru tek oko 67 stupnjeva. U našim krajevima, svijetli dio dana bit će najduži u odnosu na trajanje noći, dok će na južnoj polukugli planeta vrijediti upravo obratno: tamo će u četvrtak započeti astronomska zima.

Ljeto nije posljedica većeg približavanja Zemlje Suncu, već nagnutosti njene osi vrtnje u odnosu na ravninu kojom planet orbitira oko Sunca. Zapravo, Zemlja će se popodne 6. srpnja naći na najvećoj udaljenosti od naše zvijezde u ovoj godini, na razmaku od oko 152,1 milijun kilometara!