Novosti

14.04.2018.

Studenti filozofskog fakulteta u ZSM-u

Zvjezdano selo Mosor je i ovog proljeća organiziralo izvanučioničku nastavu za studente Filozofskog fakulteta iz Splita. U programu je sudjelovalo 10 studenata 5. godine Studija učitelja, smjera 3, a u sklopu kolegija Izvanučionička nastava prirode i društva.

Nositeljica programa je bila izv. prof. dr. sc. Vesna Kostović-Vranješ, a u pratnji studenata je bila i doc. dr. sc. Ivanka Buzov.

U okviru ove nastave, studenti su najprije posjetili izvor rijeke Žrnovnice, gdje im je voditelj programa Male škole u prirodi i tajnik Zvjezdanog sela Mosor Tomislav Nikolić održao kraće predavanje o važnosti voda, te o biljnom i životinjskom svijetu na i u okolici izvora.

Slijedili su posjeti crkvi Sv. Jure na Gracu, Povijesnom muzeju Poljica i crkvi Sv. Ciprijana u Gatima. Studentima je u Gatima domaćin bio župnik don Vlade Đuderija, koji ih je proveo kroz mjesnu crkvu.

Studente i njihove voditelje je s postavom Povijesnog muzeja Poljica upoznao profesor Bože Ujević, ravnatelj OŠ „Kamen-Šine“. Prof. Ujević je govorio i o povijesti Poljičke republike, poljičkom statutu, popima glagoljašima, kulturnom značaju sakralnih objekata i drugim osobitostima toga kraja.

U završnom dijelu programa, studenti i njihovi voditelji su posjetili i zvjezdarnicu Zvjezdanog sela Mosor. Nakon ponavljanja naučenog "gradiva", tu je za njih upriličeno razgledavanje okolice panoramskim dalekozorima s terase objekta.

Posjet je okončan kratkim dnevnim promatranjem planeta Venere, teleskopom pod velikom kupolom. Promatranje je vodio astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor Zoran Knez.

Više slika s ove izvanučioničke aktivnosti možete pronaći OVDJE!