Novosti

07.04.2018.

Održana Proljetna škola

U zvjezdarnici udruge Zvjezdano selo Mosor je u vremenu od 3. do 7. travnja održana ovogodišnja Proljetna škola tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola. Pohađalo ju je sedmero osnovaca iz Splitsko-dalmatinske županije. Za njih je u tome razdoblju priređeno pet raznolikih radionica s područja tehnike i znanosti.

Prvoga dana je upriličena radionica digitalne fotografije, koju je vodio tajnik Fotokluba Split Igor Jakšić. Učenicima su predstavljena osnovna teorijska znanja o tehnici i tehnologiji fotografiranja, uz poseban naglasak na pravilnu ekspoziciju kao osnovno tehničko znanje nužno za uspješan fotografski rad. Stečeno znanje provjereno je na računalnom simulatoru fotografije, gdje su učenici uz nadzor i usmjeravenje voditelja pokušavali dobiti pravilno eksponiranu fotografiju. Na kraju je održana praktična nastava gdje su učenici fotoaparatima radili međusobne portrete uz nadzor voditelja.

U srijedu je održana računalna radionica, koju je vodio dipl. ing. Ante Vlah, nastavnik u splitskoj Elektrotehničkoj školi. Polaznici radionice su se upoznali sa svim elementima koji čine računalo, a zatim su u praktičnom radu rastavili postojeća računala do posljednjeg dijela, te ih potom ponovno sastavili. Svaka komponenta i njena uloga u računalu su opisani i objašnjeni, kao i postupak sklapanja tih dijelova. Nakon sklapanja, računala su upogonjena i u njih je iznova instaliran operativni sustav. Opisan je ispravan postupak instalacije i pripreme računala za rad. Za kraj radionice su polaznici upoznati i s nekolicinom programskih jezika u kojima se mogu kreirati inovativni programi i igre s kakvima se svakodnevno susreću. Kroz jednostavan primjer, pokazano je kako programiranje ne mora biti osobito komplicirano i da uz malo truda svatko može samostalno napisati igru.

U četvrtak je upriličena radionica modelarstva koju je vodio Martin Olujić. Djeca su od lagane šperploče i prema nacrtima otisnutima na samoljepivi papir izrađivala modele brodića s gumenim motorom, te modele noževa. Polaznici su uvježbali korištenje tanjuraste brusilice za vanjsku doradu ravnih stranica, te turpijica, nožića, brusnih daščica i brusnog papira za finu doradu detalja i manje pristupačnih mjesta.  Za čvrsto sastavljanje pozicija je korišteno brzosušeće bijelo ljepilo. U završnom dijelu radionice, djeca su upoznata i osnovama drevne japanske vještine svijanja papira – origamijem. Izrađivani su papirnati fazani!

Četvrtog dana Proljetne škole, na rasporedu je bila astronomska radionica. U toj je radionici teleskop bio zamijenjen računalom: djeca su se učila rukovati jednim od brojnih planetarijskih programa, kojim se može simulirati izgled neba za proizvoljno izabrano mjesto na Zemlji – i izvan nje – i za zadano vrijeme. Praktična provjera stečenog znanja je uključivala pronalaženje sljedećih pomrčina Sunca, tranzita Merkura i drugih astronomskih pojava.

Posljednji dan Ljetne škole je pripao radionici radio upravljanja i izrade slobodnoletećeg modela jedrilice, koju je vodio student splitskog FESB-a Duje Luković, pomoćni trener u JK Zenta. Stekavši osnovne vještine u rukovanju hobi alatom, djeca su zajedničkim snagama izradila model radioupravljane jedrilice od stiropora. Na opće oduševljenje, radionica je okončana pokusnim letovima ispred zvjezdarnice.

Pored svega toga, za polaznike škole su svake večeri održavana i predavanja iz astronomije, te promatranje Venere danju i nekolicine objekata „dalekog svemira“ noću. Učenici su upoznati i s time što se na proljetnom večernjem nebu može vidjeti prostim okom. Zbog pretežno kišovitog vremena, promatranja je bilo moguće provesti jedino posljednje večeri. Polaznicima, osobito onim starijim, posebno se dopalo predviđanje prolazaka satelita putem aplikacije za mobilni telefon, te promatranje tih satelita tijekom njihova putovanja nebom. Astronomsku radionicu, predavanja iz astronomije, promatranja neba teleskopom i prostim okom, vodio je astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor Zoran Knez.

Kada god nije padala kiša, predvečerja su korištena za šetnje po okolici zvjezdarnice. Takvi mali „izleti“ su sastavni dio učeničkih kampova u Zvjezdanom selu Mosor.

I ovu Školu tehničkih aktivnosti u Zvjezdanom selu Mosor je organizirao i njen rad koordinirao Tomislav Nikolić, tajnik Udruge. O provedbi budućih takvih učeničkih kampova u zvjezdarnici u Gornjem Sitnom, javnost će biti pravovremeno obaviještena.

Galeriju slika iz ove zimske škole možete vidjeti OVDJE.