Novosti

05.04.2018.

Predavanje za Festival znanosti

U sklopu ovogodišnjeg, šesnaestog po redu Festivala znanosti, koji se održava u vremenu od 16. do 21. travnja 2018. g, u Zvjezdanom selu Mosor će za sve zainteresirane građane biti upriličeno znanstveno-popularno predavanje Ante Radonića, pod naslovom „Elon Musk i svemirski letovi“. Predavač je najpoznatiji kao dugogodišnji suradnik emisije Andromeda, Drugog programa Hrvatskog radija, a radni vijek je proveo na mjestu voditelja planetarija Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu. Predavanje o kojemu je ovdje riječ, g. Radonić je održavao diljem Hrvatske, uvijek izazivajući veliko zanimanje javnosti. Predavanje će biti održano u zvjezdarnici Zvjezdanog sela Mosor, u Gornjem Sitnom, dana 20. travnja (petak), s početkom u 19 sati. Budu li vremenski uvjeti povoljni, nakon predavanja će na terasi zvjezdarnice biti provedeno i astronomsko promatranje noćnog neba. Promatranje će uz pomoć drugih članova udruge Zvjezdano selo Mosor voditi njen astronom-animator Zoran Knez, a ono će potrajati do 24 sata.

Elon Musk i svemirski letovi

Izuzetni poduzetnik, inženjer i inovator Elon Musk, osnovao je prije šesnaest godina tvrtku SpaceX. Tada nitko nije ni pretpostavljao koliki će iskorak novoosnovana privatna tvrtka ostvariti u području svemirske tehnologije. Na svjetskom tržištu usluga lansiranja, tvrtka je već dospjela na prvo mjesto!

Vraćanjem prvih stupnjeva raketa-nosača i njihovom ponovnom uporabom, napravljena je povijesna prekretnica na polju lansiranja satelita. SpaceX je konstruirao i teretnu kapsulu Dragon, koja je jedinstvena u svijetu po tome što može prevoziti teret iz orbite na Zemlju. Tvrtka je napravila i u ovom trenutku najsnažniju raketu–nosač na svijetu: Falcon Heavy.

Ove godine očekujemo i prvi pokusni let kapsule Dragon 2, koja će prevoziti astronaute u orbitu oko Zemlje, a moći će izvoditi i letove oko Mjeseca. Ali, to nije sve! Nakon velike ovogodišnje premijere Falcona Heavy, SpaceX će početi graditi i najveću raketu u povijesti, namijenjenu transportu do Marsa. To je raketa za slijedeće desetljeće.

Predavanje će biti popraćeno mnogobrojnim slikama.

Festival znanosti 2018.