Novosti

18.12.2017.

Planeti dolaze!

Na večernjem nebu već neko vrijeme vlada ozbiljna nestašica planeta. Jedini koji su po zalasku Sunca prisutni nad obzorom, jesu Uran i Neptun, a njih dakako ne vidimo bez pomoći dalekozora. No, to će se uskoro promijeniti! Na jutarnjem nebu, malo prije izlaska Sunca, odnedavno su vidljivi Mars i Jupiter, a uskoro će im se pridružiti i Saturn. Tijekom zime koja je pred nama, ti će planeti nastaviti izlaziti sve ranije i ostajati vidljivima sve duže vremena.  Pored toga će se Venera, prividno uvjerljivo najsjajniji planet, 7. siječnja naći s druge strana Sunca, te će se i ona nekoliko tjedana nakon toga početi pojavljivati na zapadnom nebu.

Večernje nebo sljedećeg proljeća i ljeta će stoga biti prebogato sjajnim planetima, a zasad evo samo najave bliskog susreta – tzv. konjunkcije – Marsa i Jupitera do kojega će također doći 7. siječnja. Dva će planeta prividno, iz naše perspektive, biti najbliži jedan drugome kratko vrijeme nakon ponoći i tada će ih dijeliti razmak manji od polovice promjera punog Mjeseca. Njihova stvarna međusobna udaljenost će u tom času iznositi skoro 600 milijuna kilometara, a Jupiter će biti oko 20 puta sjajniji od Marsa. Budući će toga dana izaći tek oko 3 sata, dva planeta ćemo dobro vidjeti tek pred svitanje. Susret će se zbiti u zviježđu Vage (Libra).

U astronomskom smislu, zima koja je pred nama započinje u četvrtak, 21. prosinca, u 17.27 h po našem vremenu. U tom će se trenutku Sunce naći točno iznad južne obratnice na Zemlji, usljed čega će mu dok bude prolazio našim meridijanom (tj. u podne) visina – kutna udaljenost od horizonta - iznositi minimalnih 23,1 stupanj. Taj dan na sjevernoj polukugli Zemlje nazivamo zimskim solsticijem ili suncostajem i od tada pa sve do ljetnog solsticija, u lipnju sljedeće godine, svijetli dio dana postajat će sve dužim, a noć sve kraćom. Naravno, za stanovnike južnog dijela našeg planeta, toga će dana započeti ljeto.