Novosti

20.10.2017.

Ante Radonić u Splitu i Sinju

Ove srijede i četvrtka, 18. i 19. listopada, u Splitu i Sinju su upriličena javna predavanja sa svemirskom tematikom, koja je održao naš poznati popularizator astronomije i astronautke Ante Radonić. Predavač je inače najpoznatiji kao dugogodišnji suradnik emisije Andromeda, Drugog programa Hrvatskog radija.

U srijedu je predavanje naslovljeno s „Uzburkani svemir“ održano u prepunoj velikoj dvorani Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu, a Radonić je prisutne na njemu svojstven način, s puno žara upoznao s nekim od novih spoznaja o prirodi svemira. To je uključivalo i ovog ljeta ostvareno pionirsko opažanje sudara dviju neutronskih zvijezda.

Sljedećeg dana je na redu bilo predavanje „Svemirska era čovječanstva“, koje je upriličeno u Alkarskim dvorima, a u sklopu ovogodišnjeg Festivala znanosti Sinj. U okviru toga predavanja je iznesen kratki pregled povijesti svemirskih letova, a povodom šezdesete obljetnice lansiranja prvog umjetnog satelita, Sputnjika 1.

Oba predavanja su bila okončana brojnim pitanjima iz publike, na koja je Radonić odgovarao strpljivo i stručno. Osim Gradske knjižnice Marka Marulića, odnosno Festivala znanosti Sinj, u organizaciji obaju događanja je sudjelovala i splitska udruga Zvjezdano selo Mosor. Članovi udruge, potpomognuti Antom Radonićem, su nakon predavanjâ upriličili i kratka promatranja neba teleskopima.

Promatranje u Splitu je bilo skoro onemogućeno pretjeranom uličnom rasvjetom, no u Sinju su zato bili lijepo vidljivi galaktika Andromeda i dvostruko zvjezdano jato u Perzeju. Ante Radonić, koji je do odlaska u mirovinu bio voditelj planetarija Tehničkog muzeja u Zagrebu, okupljenima je zdušno pripovijedao o zviježđima i sjajnim zvijezdama vidljivima na jesenskom nebu.

Više slika s ovih događanja možete pronaći OVDJE: