Novosti

13.10.2017.

Predavanje Ante Radonića u Sinju

U sklopu ovogodišnjeg Festivala znanosti Sinj, u Alkarskim dvorima u Sinju će biti održano javno znanstveno-popularno predavanje Ante Radonića s temom „Svemirska era čovječanstva“. Predavanje će biti održano dana 19. listopada (četvrtak), s početkom u 19.20 h. Ako vremenski uvjeti to dopuste, nakon predavanja će u vremenu od 20.00 do 21.00 h biti provedeno i javno promatranje neba teleskopom. Promatranje iz dvorišta Alkarskih dvora će voditi članovi udruge Zvjezdano selo Mosor, uz asistenciju g. Radonića.

Program cijelog Festivala znanosti Sinj možete pronaći OVDJE!

Kratki opis predavanja:

Ovoga se mjeseca navršilo punih 60 godina otkako je čovječanstvo ušlo u svemirsku eru. Dana 4. listopada 1957. g, bio je lansiran prvi umjetni satelit, "Sputnjik 1". Osvrnut ćemo se na povijesne i spektakularne svemirske misije, te na razvoj mnogobrojnih raketa-nosača, satelita i svemirskih brodova. Danas je teško zamisliti svijet bez svega onoga što nam je pružio razvoj svemirske tehnologije. Ta nam je tehnologija istovremeno omogućila i da bolje spoznamo naše mjesto u Svemiru. Sve će to biti popraćeno mnoštvom fotografija.

O predavaču:

Ante Radonić je rođen u Korčuli. Preko 40 godina radio je u Tehničkom muzeju "Nikola Tesla" u Zagrebu, na radnom mjestu voditelja planetarija s odjelom astronautike. Bavi se popularizacijom astronomije, astronautike i raketne tehnike. Održava aktualna javna predavanja i tribine za građanstvo. Dosad je održao preko 800 javnih predavanja u više od trideset gradova širom Hrvatske. Objavio je preko 300 popularno-znanstvenih članaka u časopisima, tjednicima i dnevnim listovima. Najviše je pisao za časopis zagrebačke zvjezdarnice “Čovjek i svemir” (od 1970.). Često na raznim radio i televizijskim postajama komentira događaje na polju istraživanja Svemira i svemirskih letova. Stalni je stručni suradnik tjedne emisije “Andromeda”, posvećene istraživanju svemira, koja se na Drugom programu Hrvatskog radija emitira još od 1997. g. Dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatske zajednice tehničke kulture (2014. g.).