Novosti

27.08.2017.

Deveti radioamaterski kamp

U vremenu od 20. do 27. kolovoza, u Zvjezdanom selu Mosor (ZSM) je održan deveti po redu Radioamaterski kamp "Zvjezdano selo Mosor". Organizatori kampa su bili Hrvatski radioamaterski savez, Radioklub Kaštilac iz Kaštel Gomilice, te udruga Zvjezdano selo Mosor. Kamp je ove godine okupio 18 polaznika iz cijele Hrvatske, o kojima su brinula tri voditelja: Alen Desanić - 9A3MA, Branko Martinčić - 9A3ST i Rolando Milin - 9A3MR.

Učesnici su bili podjeljeni u dvije skupine. Skupinu A su činili „poletarci“, polaznici tečaja za P razred, dok su u skupini B bili oni iskusniji, koji su sudjelovali u tečaju telegrafije i izradi praktičnog rada – elektroničkih uređaja u kitu. U elektroničkoj radionici su s promijenjivim uspjehom izrađivani bežični mikrofoni, te prijemnici za FM i zrakoplovnu komunikaciju.

Tijekom rada Kampa, njegovi stariji polaznici su bili aktivni s postaje 9A0HRS, s koje je načinjeno više od tristo veza, uglavnom na valnoj dužini od 40 metara. Naime, antena za valnu dužinu od 2 metra nije postavljena zbog bure koja je puhala prvih dana kampa. U okolici zvjezdarnice je provedena i pokazna vježba iz ARG-a, popularne radioamaterske aktivnosti na otvorenom.

Kako ne bi sve bilo učenje i rad, popodneva su pripala odlascima na kupanje. Jedno od njih je bilo posvećeno i posjetu Pomorskom muzeju u Splitu i obilasku stare gradske jezgre. Usto su za svemir zainteresirane polaznike upriličena i promatranja Mjeseca, planeta i drugih nebeskih objekata velikim teleskopom zvjezdarnice. Vodio ih je astronom-animator ZSM-a Zoran Knez. Logističku podršku kampu je kao i uvijek pružao tajnik ZSM-a Tomislav Nikolić.

Više slika s ovog kampa možete pronaći OVDJE!