Novosti

09.06.2017.

Mjesec i planeti u Vrsinama

Udruga Zvjezdano selo Mosor je ovog četvrtka (8. lipnja) gostovala u Vrsinama, mjestu zapadno od Trogira, i to u područnoj školi Vrsine, ogranku OŠ Ivan Duknović, iz Marine! Na školskom igralištu se oko dvadesetcentimetarskog teleskopa okupilo dvadesetak učenika nižih razreda i predškolaca, te nekolicina roditelja.

I prije negoli se nebo potpuno smračilo, teleskop je bio usmjeren na Mjesec koji je - premda pun - smjesta oduševio i djecu i odrasle. Nakon njega su došli na red za promatranja Jupiter i njegova četiri velika mjeseca, prigodno poredana s iste strane planeta. Kao naručena, u taj je mah naišla i Međunarodna svemirska postaja, čiji je prolazak bilo moguće pratiti skoro od jednog kraja obzora do drugog.

Teleskop je na koncu bio okrenut i na planet Saturn, koji se ovih dana bliži svojoj opoziciji. Ukras po kojemu je najpoznatiji – njegov sjajni prsten – je bilo lako uočiti, ali se za mjesec Titan trebalo malo više potruditi budući se on gubio u sjaju nedalekog uštapa.

Svo vrijeme dok je promatranje trajalo, pljuštala su svakovrsna pitanja, od onih o neizbježnim crnim rupama i sudbini planeta kojega bi pogodila neka zvijezda, do upita o razlogu zbog kojega će se Sunce napuhati u crvenog diva i mineraloškom sastavu Titanove površine.

Promatranje  u Vrsinama su organizirali i proveli u djelo učiteljice područne škole Vrsine Dijana Rinčić i Sandra Pelja, te tajnik ZSM-a Tomislav Nikolić i astronom-animator Udruge Zoran Knez.