Novosti

08.04.2017.

Studentice Filozofskog fakulteta u ZSM-u

Zvjezdano selo Mosor je i ovog proljeća organiziralo izvanučioničku nastavu prirode i društva za studente Filozofskog fakulteta iz Splita. U programu su sudjelovale četiri studentice 5. godine Studija učitelja, smjera 3, a u sklopu kolegija “Izvanučionička nastava prirode i društva”. Studentice je vodila njihova profesorica dr. sc. Vesna Kostović-Vranješ.

U okviru ove nastave, studentice su najprije posjetile izvor rijeke Žrnovnice, gdje im je voditelj programa Male škole u prirodi i tajnik Zvjezdanog sela Mosor Tomislav Nikolić održao kraće predavanje o važnosti voda, te o biljnom i životinjskom svijetu na i u okolici izvora.

Slijedili su posjeti crkvi Sv. Jure na Gracu, Povijesnom muzeju Poljica i crkvi Sv. Ciprijana u Gatima, te crkvi Sv. Klementa na mjesnom groblju u Gornjem Sitnom. Studenticama je u Gatima o Muzeju i bogatoj povijesti poljičkog kraja na koju ta ustanova čuva uspomenu govorio profesor Bože Ujević, ravnatelj OŠ „Kamen-Šine“.

Župnik don Vlade Đuderija ih je proveo i kroz crku Sv. Ciprijana. Prije dolaska u Zvjezdano selo Mosor, studentice su obišle i crkvu Sv. Klementa u Gornjem Sitnom.



U završnom dijelu programa, studentice i njihovi voditelji su posjetili i zvjezdarnicu Zvjezdanog sela Mosor. Tu je za njih upriličeno razgledavanje okolice panoramskim dalekozorima s terase objekta, ali i promatranje Sunca teleskopom pod velikom kupolom.

Oblaci su, nažalost, onemogućili pokušaj da se kroz teleskop po danu vidi i planet Venera. Promatranje je vodio astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor Zoran Knez.

Više slika s ove izvannastavne aktivnosti možete pronaći OVDJE.