Novosti

13.03.2017.

Smjena planeta

Nakon što smo tijekom ove zime koja je na izmaku mogli u večernjim satima nad zapadnim obzorom promatrati planete Veneru i Mars, naše noćno nebo će doživjeti pravu smjenu planeta. Venera, koja se posljednjih mjeseci kao blistava Zvijezda Večernjica pojavljivala već s prvim sumrakom i koja je, zapravo, uz malo truda u tom vremenu mogla biti viđena i po danu, dana 25. ožujka prolazi približno između Zemlje i Sunca. Kažemo da će se ona tada naći u donjoj konjunkciji. Kada na nebu bude najbliže Suncu, od njega će biti udaljena oko osam stupnjeva, u pravcu sjevera. Tijekom tih dva-tri tjedna dok bude na svojoj stazi sustizala i prestizala Zemlju, nećemo je moći vidjeti jer će se gubiti u sjaju Sunca, ali već od sredine travnja počet će se ona pojavljivati na jutarnjem nebu, ovaj put kao Zvijezda Danica.

Za razliku od Venere, drugi unutarnji planet Sunčevog sustava bit će vidljiv upravo koncem ožujka i na početku travnja. Merkur, istina, nije ni izbliza toliko sjajan kao Venera i ovaj put se neće odviše odmaknuti od Sunca, ali budući upravo počinje proljeće, ipak bi ga trebalo biti lako uočiti u sumrak, na zapadnom nebu. Naime, proljetno je doba povoljnije za opažanje unutarnjih planeta na večernjem nebu, a jesensko ako se oni zateknu zapadno od Sunca, kada se vide izjutra. Merkur će se u najvećoj elongaciji od oko 19 stupnjeva naći 1. travnja. Društvo će mu praviti Mars, ali taj planet je odavno predaleko od Zemlje da bi ga vrijedilo promatrati teleskopom. Trebat ćemo pričekati do ljeta sljedeće godine, kada će se Crveni Planet ponovno naći u opoziciji.

Početak travnja je i pravi trenutak za promatranje Jupitera. On je već sada vidljiv veći dio noći, kao vrlo sjajna „zvijezda“ u blizini Klasa (Spice), najsjajnije zvijezde Djevice. Dana 8. travnja Jupiter će biti u opoziciji, što znači da će Zemlja u tom času biti približno između njega i Sunca. Jupiter će nam tada biti najbliže i izlazit će kada Sunce bude zalazilo. Za razliku od Merkura, kojega već desetak dana nakon najvećeg prividnog udaljavanja od Sunca više neće biti moguće vidjeti, Jupiter će ostati lijepo vidljiv cijelo proljeće, pa i dobar dio ljeta. To znači da ćemo ga vidjeti i koncem svibnja kada će mu se na kasnovečernjem nebu pridružiti i Saturn. Saturn će svojom opozicijom proći 15. lipnja i tada će nam biti najbliži.

Jupiter i Saturn su dva „fotogenična“ planeta, koja posebno vrijedi promatrati teleskopom. Šarena atmosfera Jupitera, Saturnov veličanstveni prsten i pregršt mjeseca tih divovskih planeta uvijek ostave dubok dojam na promatrača. Stoga svima koji namjeravaju svratiti do Zvjezdanog sela Mosor preporučamo da to svakako učine koncem ovog proljeća ili početkom ljeta, kada će oba ta planeta biti vidljiva u vrijeme dok je zvjezdarnice otvorena za posjete.

Proljeće o kojemu je gore riječ, započinje za nekoliko dana, 20. ožujka, u približno 11 sati i 28 minuta. U tom će se času Sunce naći točno iznad ekvatora Zemlje, a trajanja dana i noći bit će ujednačeni.

(Starry NIght Backyard - Sky Charts - NASA/JPL/Space Science Institute/svemirska letjelica Cassini)