Novosti

28.01.2017.

Glazba i gravitacijski valovi

Po šesti put uzastopce, u obilježavanje Noći muzeja se ovog petka, 27. siječnja, uključila i udruga Zvjezdano selo Mosor. Za tu je svrhu u velikoj dvorani zvjezdarnice upriličen prigodni program kojemu je prisustvovalo skoro šesto posjetitelja. Program su pozdravnim riječima otvorili predsjednica Udruge Maja Novaković i njen tajnik Tomislav Nikolić. Posjetitelji su tijekom večeri imali priliku razgledati eksponate Muzeja tehničke kulture koji su zasad izloženi u Zvjezdanom selu Mosor.

Kako je ove godine glavna tema Noći muzeja bila Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo, veliki dio programa je bio povezan s tom granom umjetnosti. Prva točka je bio nastup učeničke skupine „Čuvari baštine“, iz OŠ Mertojak. Djeca su oduševila prisutne tradicionalnim plesom i recitacijama duhovitih stihova na starom splitskom narječju. Uslijedila je poučna književna radionica za djecu "Knjiga i dinosauri",  koju je u suradnji s najmlađim posjetiteljima u dvorani provela Grozdana Ribičić, voditeljica Odjela za djecu i mlade Gradske knjižnice Marka Marulića.

O glazbi je potom govorio doc. dr. sc. Goran Sučić, profesor sa splitskog Filozofskog fakulteta i član Upravnog odbora Zvjezdanog sela Mosor. Dr. Sučić je svoj pregled povijesnog razvoja glazbe upotpunio brojnim zvučnim primjerima skladbi iz različitih vremena i različitih stilova. Na to se predavanje potom svojim nastupom nadovezao mladi sinjski klarinetist Mislav Norac. U njegovu su se programu našla tanga Astora Piazzolle, Hommage J. S. Bachu Béle Kovácsa i jedan ples samog Johanna Sebastiana Bacha.

I sljedeća točka večernjeg programa je bila glazbenog karaktera. Radilo se o nastupu mješovite klape „Ćakula“, koja je na oduševljenje publike izvela niz starih, dobro znanih dalmatinskih pjesama. Uslijedio je govorno-glazbeni kolaž o nekim aspektima popularne glazbe minulih desetljeća, slikovito nazvan „Čitamo glazbu: prozno-poetske, glazbom začinjene minute“. Izvele su ga članice Hrvatskog čitateljskog društva – Ogranak Split, pod vodstvom Grozdane Ribičić. Glazbeno večer je zaključeno još jednim izvrsnim nastupom kaštelanskog dua „The Moment“, kojega čine Marija Jurić (glas, flauta) i Mario Čuljak (gitara). Oni su na nadahnut način i u efektnim aranžmanima izveli niz poznatih songova.

Središnji dio programa je ipak pripao fizici i astronomiji! Znanstveno-popularno predavanje pod nazivom "Crne rupe, gravitacijski valovi i gama zrake", održao je prof. dr. Nikola Godinović, sa splitskog FESB-a. Povod tome predavanju je bila nedavna epohalna detekcija gravitacijskih valova, nastalih u srazu dviju dalekih supermasivnih crnih rupa.

Kao i obično, program je zaključen astronomskim promatranjem neba. Na terasu zvjezdarnice su bila postavljena dva manja teleskopa i jedan panoramski dalekozor. Veliki broj posjetitelja je tako dobio priliku baciti pogled na planet Jupiter, Veliku Orionovu maglicu i zvjezdano jato Vlašiće. Promatranje su vodili astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor Zoran Knez i članovi Udruge Stella Vješnica i Stipe Vladova.

Cijeli program ove Noći muzeja u Zvjezdanom selu Mosor je, kao i ranijih godina, organizirao i vodio tajnik Udruge Tomislav Nikolić.