Novosti

22.12.2016.

Jato jatâ

Ova šarolika slika jednog zvjezdorodnog predjela u našoj galaktici Mliječni Put, pridonosi blagdanskom ozračju u kojemu se nalazimo. Na njoj je prikazan kozmički objekt s oznakom NGC 6357, udaljen od nas oko 5500 svjetlosnih godina i smješten u zviježđu Škorpiona. U tom međuzvjezdanom oblaku plina i prašine ubrzano nastaju nove zvijezde. Zapravo, u njegovoj utrobi su se već oblikovala barem tri jata masivnih vrućih zvijezda, tako da on predstavlja neku vrstu "jata jatâ"! Svaki od tih skupova sadrži na stotine novorođenih stelarnih objekata. Priložena slika je kompozit sastavljen od triju zasebnih fotografija, snimljenih u različitim dijelovima elektromagnetskog spektra. Svaka od sastavnih slika predočuje neku drugu komponentu maglice. Područje na slikama je u prirodi široko oko 70 svjetlosnih godina.

 

Fotografija snimljena u vidljivom svjetlu, prikazuje ionizirani vodik (H-alfa) u oblaku. To inače crveno svjetlo, ovdje je obojeno plavo. (UKIRT)

 

Fotografija snimljena u infracrvenom svjetlu, prikazuje toplu prašinu u NGC 6357. (NASA/JPL-Caltech/Svemirski teleskop Spitzer)

 

Fotografija snimljena u rendgenskim zrakama, prikazuje mlade vruće zvijezde (točkasti izvori) i vreli plin među njima (difuzni sjaj). (NASA/CXC/PSU/L.Townsley/Rendgenski opservatorij Chandra/ROSAT)

http://chandra.harvard.edu/photo/2016/ngc6357/

 

Dana 21. prosinca ove godine, Sunce se u 11 sati i 43 minute još jednom našlo iznad južne obratnice, čime je na našoj, sjevernoj  polukugli Zemlje započela kalendarska zima. To će godišnje doba potrajati do 20 ožujka sljedeće godine, do časa kada se Sunce nađe nad ekvatorom našeg planeta. Od ovog suncostaja (ili solsticija), svijetli dio dana počinje bivati sve dužim u odnosu na trajanje noći.