Novosti

31.08.2014.

Šesti radioamaterski kamp u Zvjezdanom selu Mosor

U vremenu od 24. do 31. kolovoza, u zvjezdarnici Zvjezdanog sela Mosor (ZSM) u Gornjem Sitnom, održan je po redu već šesti Ljetni radioamaterski kamp. Organizatori kampa su bili Hrvatski radioamaterski savez i Radioklub Kaštilac iz Kaštel Gomilice. U radu kampa je sudjelovalo 19 mladih polaznika iz cijele Hrvatske, koji su pod vodstvom iskusnih mentora Ivice Žitka - 9A6CW, Zdenka Bogadija - 9A3UJ, Borisa Lanče - 9A2GA i Rolanda Milina - 9A3MR svladali osnove radioamaterizma. Polaznici su bili podijeljeni u tri skupine: A grupa se bila posvetila učenju telegrafije, pod vodstvom Ivice Žitka, B grupa su bili polaznici tečaja za P razred, a mentor im je bio Zdenko Bogadi, dok su u C grupi bili operatori P razreda koji su usavršavali svoju operatorsku vještinu, a pod nadzorom Borisa Lanče. Program je uključivao i praktične radove: izradu ARG prijemnika za članove grupe A, te ARG predajnika za članove grupa B i C.

Polaznicima je uspješno demonstrirano i nekoliko atraktivnih radioamaterskih tehnika, poput "prisluškivanja" razgovora kojega su astronauti s Međunarodne svemirske postaje vodili s učenicima u jednoj nizozemskoj školi, komunikacije s radioamaterima na drugim kontinentima putem refleksije signala od Mjeseca ili uspostave veze preko specijaliziranih radioamaterskih satelita koji su prolazili nebom iznad Hrvatske.

Kako ne bi sve bilo naporno učenje i rad, popodneva su pripala odlascima na kupanje u Stobreč i Omiš. Usto su za astronomiju zainteresirani polaznici dobili priliku od svog domaćina Zorana Kneza, astronoma-animatora ZSM-a, doznati nešto više o noćnom nebu, a svake večeri su mogli i velikim teleskopom zvjezdarnice promatrati Mjesec, Saturn i druge nebeske objekte. Logističku podršku kampu je kao i uvijek pružao tajnik ZSM-a Tomislav Nikolić.

Više slika možete naći OVDJE!

(Preuzeto sa stranica Hrvatskog radioamaterskog saveza.)

ZSM 2014 - početak rada

Šesti u nizu Kamp "Zvjezdano selo Mosor" otvoren je u nedjelju 24. kolovoza u 16 sati uz prigodno obraćanje tajnika udruge Zvjezdano selo Mosor i voditelja kampa Rolanda Milina - 9A3MR. Ovogodišnji kamp pohađa 19 polaznika iz svih krajeva Hrvatske koji su došli na Mosor sa željom naučiti nešto novo i ujedno se družiti u HAM ozračju. Na izričitu želju osam polaznika oformljena je grupa za učenje telegrafije koja će nastojati ponoviti uspjeh svojih prethodnika pod paskom Ivice Žitka - 9A6CW. Zalog je veliki, u slučaju da barem jedan polaznik na kraju Kampa uspije samostalno održati vezu telegrafijom, voditelj će javno obrijati bradu.

Polaznici su podijeljeni u tri grupe, A grupa koja uči telegrafiju, B grupa polaznika tečaja za P rezred čiji je mentor Zdenko Bogadi - 9A3UJ te C grupa u kojoj su operatori P razreda kojima se telegrafija čini preteška te uglavnom bruse operatorska umijeća.

ZSM 2014 - prvi dan

Ponedjeljak je prošao u intenzivnom učenju telegrafije i postavljanju antena za kratki val te sustava za EME. U večernjim satima je aktivirana postaja 9A0HRS gdje su mladi operatori P razreda, uz nadzor Borisa Lanče - 9A2GA, napravili više od 60 veza za sat vremena rada. Da večernji sati predviđeni za odmor ne bi prošli uludo pobrinuo se astronom Zoran Knez koji je polaznicima približio tajne noćnog neba.

ZSM 2014 - drugi dan

Nakon zagrijavanja prvog dana, drugi je odrađen punim kapacitetom. Započeti su praktični radovi za grupe C i A, ARG predajnik i ARG prijemnik. Grupa B je nastavila sa obukom za P razred i osnovama ARG-a. Boris- 9A2GA je demonstrirao rad preko radioamaterskih satelita te upriličio praćenje školske veze jedne nizozemske škole sa ISS postajom. Nakon redovitog kupanja usljedio je nastavak CW treninga te otklanjanje nedostataka EME sustava pa su održane i prve EME veze sa postajama I2FAK i KB8RQ.

ZSM 2014 - treći dan

Treći dan je pokazao da telegrafija nije mačji kašalj pa su se trojica polaznika Kampa prebacila iz A grupe u C. Preostalih pet se trudi da voditelju skinu bradu, hi. Grupa A je krenula u izradu ARG prijemnika. Foto postupkom su eksponirali pločice, razvili, nagrizli i izbušili ih. Čak su ostali kasnije od predviđenog programa lemeći prve elemente. Grupa C cijeli dan "visi" na postaji 9A0HRS boreći se sa lošim propagacijama dok se B grupa priprema za subotnji ispit. Nakon redovitog kupanja dan je začinjen toplim soparnikom a neki polaznici su ustanovili da puštanje zmaja po snažnoj buri u blizini dvometarskih yagi-ca može izazvati velike probleme. U pauzama između nastavnih blokova odrađeno je još nekoliko EME veza.

ZSM 2014 - četvrti dan

Da je vrijeme relativno pokazalo se i na Mosoru. Svi sudionici se pitaju zar je sutra već petak. Iako je dnevni plan bio donekle poremećen zbog gledanja utakmice svi zacrtani zadaci su odrađeni: C grupa je završila praktični rad, minijaturni ARG predajnik. Grupi B već na uši izlaze prefiksi i Q kod a grupi A telegrafija. Do sada je odrađeno preko 200 veza koje su napravili uglavnom polaznici C grupe a napravljeno je i 14 veza refleksijom od Mjeseca. Nažalost, velik nivo šuma na 2m onemogućava bolji EME rad.

ZSM 2014 - peti dan

Petog dana polaznici ne pokazuju nikakve znake umora, što se za mentore ne bi moglo reći. Ukoliko ova izvješća prate roditelji, možemo im poručiti da su djeca zdrava i vesela te da su puna energije. Grupa A intenzivno uči telegrafiju a tako je pristupila i izradi praktičnog rada, ARG prijemnika. Grupe B i C završile su svoje praktične radove (na njhovu veliku žalost) tako da im preostaje samo učenje za P razred i rad na postaji. Subota je dan D za tečajce i danas su se čule riječi podrške starijih operatora: "To vam nije teško, samo uvjerite sebe da se radi o ponavljanju a ne o pravom testu.....i bit će sve u redu."

ZSM 2014 - završetak

Evo i završenog izvješća voditelja Kampa Zvjezdano selo Mosor 2014, Rolanda 9A3MR:

"Stigla je i subota - dan svođenja računa. Ispit za operatore P razreda je održan u 10 sati, a položilo ga je pet polaznika Kampa i dvoje zanimljivih gostiju iz udruge Team Stellar, Vilka i Uroša. Grupa A je nastojala ostvariti cilj i vidjeti voditelja golobradog te je tijekom cijelog dana učila onih nekoliko preostalih karaktera. Poslije ručka uslijedilo je lagano opuštanje i posjet naše drage prošlogodišnje kuharice Mirjane koja nas je obradovala vlastoručno napravljenim soparnikom. Poslije kupanja na Brzetu i večere novopečeni operatori su napravili prve veze, a ostatak ekipe se pripremao za feštu koja je potrajala do ranih jutarnjih sati. U nedjelju ujutro, nakon nevoljkog ustajanja, polaznici su demontirali uređaje i antene, a zadnje trenutke prije skidanja LW antene je iskoristio David Verunica 9A3EDW i napravio prvu CW vezu sa Z31WY. Kako se nije radilo o posve samostalnoj vezi voditelj je ostao bradat, ali je Vere dobio za nagradu ručni primopredajnik. Valja pohvaliti Josipu Vincetić i Vladu Perišina kojima je malo nedostajalo da savladaju telegrafiju tijekom ovogodišnjeg kampa. Nakon demontiranja korištene opreme i prigodnog uručenja nagrade, ovogodišnji Kamp je završio."