Astronomija

06.11.2013.

Saturn odozgo

Ovu veličanstvenu sliku planeta Saturna, koja ga prikazuje na dosad neviđen način, snimila je američka svemirska letjelica Cassini. Ona još od 2004. g. obilazi oko toga velikog planeta kao njegov umjetni satelit. Nakon što je dugo vremena proveo ne odmičući se odviše od ravnine Saturnovog ekvatora, blizu koje se nalaze i putanje većine mjeseca toga planeta, Cassini je uz pomoć Titanove sile teže uveden u strmiju stazu koja ga dovodi visoko “iznad” sjevernog pola Saturna, odnosno “ispod” njegova južnog pola. (Titan je Saturnov najveći mjesec.) Zahvaljujući tome, bilo je moguće snimiti sliku Saturna na kojoj disk planeta ne pokriva ni jedan dio prstena, što je konfiguracija u kakvoj zbog specifične perspektive planet i njegov veličanstveni prsten nikada ne mogu biti viđeni sa Zemlje. Slika je mozaik sastavljen od 36 fotografija snimljenih 10. listopada kroz tri različita filtera (crveni, plavi i zeleni), a obrađena je tako da nam Saturn prikaže u stvarnim bojama. On bi tako izgledao i nekom astronautu koji bi bacio pogled kroz prozor svemirskog broda!

Premda se zbog visinske izmaglice koja skriva niže oblačne slojeve Saturn slikovitošću atmosfere ne može mjeriti s Jupiterom, ova nam slika ipak otkriva neke zanimljive pojedinosti. Vidljive su tako raznobojne oblačne pruge paralelne s ekvatorom, od kojih se posebno ističe valovita svijetla crta na oko 42 stupnja sjeverne širine. Čini se da je riječ o nekoj vrsti vrtložnog ostatka divovske oluje koja je svoj vrhunac bila doživjela 2011. g. Vidljiv je i tajanstveni šesterostrani uzorak u oblacima koji okružuju sjeverni pol planeta, koji je također posljedica osebujne Saturnove meteorologije. Kada je Cassini 2004. g. bio stigao do Saturna, plavkasta nijansa je bila zastupljenija na sjevernoj polukugli, a stoga što je tamo vladala zima. Zlatnožuti tonovi prevladavali su na južnoj polukugli jer je tada tamo bilo ljeto. Ali godišnja doba su se promijenila i sada je u punom zamahu sjeverno proljeće! Boje se mijenjaju na objema polukuglama. Plave nijanse su na sjevernoj strani planeta ograničene samo na uski krug oko pola. S druge strane, južna polukugla postaje sve plavljom.

Na slici su prikazani i najsjajniji Saturnovi prsteni. Lako se da razaznati najšire među njima, one koji su prema udaljenosti od Saturna označeni slovima C, B i A. Zabilježen je i tanki prsten F, no njega se teško da uočiti bez pojačavanja kontrasta. (Prsteni su dobivali oznake prema redoslijedu otkrivanja, a ne prema njihovoj udaljenosti od planeta. Prsten F se nalazi izvan prstena A.) Jedini dio tih najsjajnijih prstena koji nije vidljiv, onaj je na lijevoj strani slike. Njega pokriva sjena koju baca Saturn!

Veliku sliku možete pogledati OVDJE.

Jedna ponešto drukčija verzija istog mozaika, koju je sastavio "Croatian computer programmer" Gordan Ugarković, bila je objavljena prije nekoliko tjedana.

 

Veliku sliku možete pogledati OVDJE.