Astronomija

20.02.2017.

Rover iz daleka

Tijekom posljednjih više od trinaest godina, otkako su u siječnju 2004. g. na Mars stigla dva američka robotska vozila, tzv. roveri Spirit (Duh) i Opportunity (Prigoda), s toga su planeta stigle na stotine tisuća fotografija tamošnjih krševitih krajolika. Posebno kvalitetne su slike koje od ljeta 2012. g. šalje zasad posljednji NASA-in rover, veći i sposobiji od dvojice prethodnika i nazvan Curiosity (Znatiželja). Taj se robot nalazi u 154 km širokom udarnom krateru Gale, te se već nekoliko godina polagano uspinje 5,5 km visokom planinom Aeolis Mons koja strši uvis s dna kratera. Curiosity ne samo da proizvodi prvorazredne fotografije detalja na tlu pred sobom i panoramske prikaze okolice, već s vremena na vrijeme kamerom na dugačkoj robotskoj ruci načini i veliki autoportret, kako bi inženjeri koji njime upravljaju sa Zemlje stekli potpuniji uvid u stanje u kojemu se nalazi. No, po prirodi stvari, s Marsa ne stižu i fotografije na kojima bi se rover vidjelo „iz daleka“, što bi pružilo efektan uvid u geološki kontekst kojim se robot kreće. Takve slike mogu jedino biti simulirane, od autentičnih Curiosityjevih fotografija obronaka Aeolis Monsa i računalnih prikaza samog rovera. Iznimno, moguće je na taj način proizvesti i dojmljive simulirane video zapise.

Izrade takvih vizualizacija se prihvatio i britanski umjetnik Séan Doran, a do njih možete doći preko sljedeće adrese:

http://www.universetoday.com/133274/watch-curiosity-rover-roll-across-mars-surface/

Valja napomenuti da se u videu kojega možete pogledati na toj stranici rover giba brzinom od oko 8 km/h, što je otprilike 50 puta više od njegova najveće stvarne brzine!

Na gornjoj slici je simulirani Curiosity prikazan na putu kojim je uistinu prošao prema „Hematitskom grebenu“,  na pozadini sastavljenoj od slika koje su njegove kamere snimile 1463, 1516. i 1520. dana (sola) na Marsu. Velika slika je OVDJE.



Dvije donje slike dočaravaju magični trenutak umetanja „trodimenzionalnog“ modela rovera - zajedno s njegovom bačenom sjenom - na panoramu predjela kojim je on prošao. Rover je postavljen točno na trag kojega je ostavio svojim kotačima!

NASA/JPL-Caltech/MSSS - Seán Doran