Astronomija

19.01.2016.

Poredavanje planeta: stvarnost ili privid?

Povremeno se u javnosti, u tzv. medijima, može čuti da je na nebu došlo do poredavanja više planeta. Nažalost, takve su objave obično pune grubih pogrešaka i nerijetko začinjene nepotrebnim mistifikacijama. Jedan takav događaj je upravo pred nama: koncem mjeseca, svi planeti vidljivi prostim okom će se na nebeskom svodu naći nanizani jedan pokraj drugoga, u luku dugom skoro 120 stupnjeva. Drugim riječima, tih pet planeta će se okupiti u približno trećini opsega cijele nebeske sfere. Nije riječ o konfiguraciji koja traje kratko vrijeme i planeti će ostati u više-manje istom međusobnom položaju više dana, no kao dan najzgodniji za njeno promatranje možemo preporučiti posljednji dan siječnja. Među planetima će se tada naći i Mjesec, približno u zadnjoj četvrti (umetnute slike).

Prvi od pet sjajnih planeta će izaći Jupiter, već oko 20:30 h, 30. siječnja. Oko 1 sat nakon ponoći, nad obzorom će se pojaviti i Mars, a u 3:30 h će ga slijediti Saturn. U približno 5:30 h će izaći i Venera, uvjerljivo najsjajniji planet našeg neba, a posljednji od petorke, planet Merkur, pridružit će se ostalima dvadesetak minuta kasnije. (Ako vam na mjestu gdje promatrate izlaske smeta neki ovozemaljski objekt, poput planine ili zgrade, planete biste mogli ugledati tek znatno kasnije od navedenih vremena.) Merkura neće biti lako ugledati jer će se gubiti u prvom svjetlu novog dana, dok su ostali planeti zbog svog velikog i postojanog sjaja lako uočljivi kao naizgled točkasti, zvijezdama slični objekti. Od zvijezda ih ipak lako razlučimo zahvaljujući činjenici da na nebu ne trepere! Merkur u ovom trenutku (20. siječnja) još ne možemo vidjeti jer je na nebu preblizu Suncu, ali ostala četiri spomenuta planeta vide se već sada. Jupiter i Venera su sjajniji i od najsjajnijih zvijezda, dok su Saturn i Mars nešto tamniji. Na istom „pravcu“ na kojemu se nalaze planeti, u blizini Sunčeve putanje nebom (ekliptike), nalaze se i tri sjajne zvijezde – Regul, Klas (Spica) i Antares. Sve u svemu, povorka planeta, Mjeseca i sjajnih zvijezda, tvorit će ove zime lijep prizor na jutarnjem nebu.

No, valja imati na umu da planeti neće biti uistinu poredani u prostoru Sunčevog sustava. Njihov raspored će biti prilično nasumičan (gornja slika), a poredanima će izgledati samo iz naše perspektive. Žute crte na slici spajaju naš planet i objekte koje vidimo na nebu, te zapravo predstavljaju pravce gledanja. Možemo očekivati da će se za vedrih jutara svih pet planeta moći vidjeti još barem do sredine veljače. Takva poredavanja planeta je lijepo vidjeti na nebu, no ona nemaju nikakav osobiti astronomski značaj.

(Starry Night Backyard)