Novosti

24.05.2016.

Šesti posjet studenata Pomorskog fakulteta Zvjezdanom selu Mosor

Suradnja Pomorskog fakulteta u Splitu i Zvjezdanog sela Mosor (ZSM) nastavljena je i ove, šeste godine za redom! Ukupno 83 studenta, podijeljena u dvije skupine i pod vodstvom prof. Zvonimira Lušića, posjetila su 9. i 23. svibnja zvjezdarnicu na vrhu Makirini, a u okviru kolegija Astronomske navigacije. Bila je riječ o studentima 2. godine preddiplomskog studija Pomorske nautike i 1. godine diplomskog studija (tj. 4. godine) Pomorskih tehnologija jahti i marina.

Vremenski uvjeti prilikom posjete prve skupine su bili vrlo povoljni, pa su studenti dobili priliku kroz teleskope zvjezdarnice pogledati Mjesec i Jupiter, te biti upoznati s položajem najsjajnijih zvijezda i zviježđa na nebu. Igrom slučaja, upravo toga dana se zbio tranzit planeta Merkura, razmjerno rijetka astronomska pojava povodom koje je u zvjezdarnici bilo upriličeno javno promatranje. U to su promatranje, metodom projekcije Sunca, bili, dakako, uključeni i studenti. Kao i ranijih godina, studenti su uz vodstvo svojih profesora prije večeri sa zvjezdarnice obavili i vježbu rukovanja sekstantom.

Nažalost, za posjete druge skupine nebo nije htjelo surađivati. Kako su gusti oblaci spriječili promatranje bilo teleskopom, bilo bez njega, taj atraktivniji program je bio zamijenjen predavanjem u velikoj dvorani zvjezdarnice. Predavanja je održao i promatranja vodio astronom-animator ZSM-a Zoran Knez. 

Više slika možete pronaći OVDJE.