Novosti

13.08.2015.

Perzeidi unatoč oblacima!

Kao i ranijih godina, udruga Zvjezdano selo Mosor (ZSM) je ove srijede (12. kolovoza) organizirala javno promatranje meteorskog roja Perzeida. Program je otvorio Tomislav Nikolić, tajnik ZSM-a, a prigodnim riječima se prisutnima obratila i Zdenka Terek, tajnica Hrvatske zajednice tehničke kulture. Uslijedilo je popularno-znanstveno predavanje prof. dr. Dragana Poljaka, šefa katedre za elektromagnetsku kompatiblinost i numeričke metode u elektronici splitskog FESB-a. Predavanje, čija je tema bila  „Izloženost ljudi elektromagnetskim poljima", održano je u prepunoj dvorani zvjezdarnice na podmosorskom vrhu Makirini.

Program je upotpunjen probranim stihovima svjetskih autora, u interpretaciji Petra Buljevića, ravnatelja Gradskog kazališta "Mali princ" iz Omiša. Astronom-animator ZSM-a Zoran Knez je usto ukratko upoznao posjetitelje s porijeklom meteorskog potoka Perzeida i načinom na koji meteore valja gledati. Nakon toga je započeo „lov“ na nebeske krijesnice, s terase zvjezdarnice i iz njene okolice, gdje se bilo okupilo oko 700 zainteresiranih građana. Unatoč djelomičnoj naoblaci, viđeni su brojni, vrlo sjajni Perzeidi koji su oduševili prisutne. Promatranje s terase je provedeno uz asistenciju mladih članove udruge Stelle Vješnice, Tamare Radan i Duje Giljanovića, a okončano je u 1 sat nakon ponoći.

Grad Split i tvrtka Promet d. o. o. su i ovaj put izašli u susret ZSM-u i brojnim splitskim zvjezdoljupcima koji nisu bili u mogućnosti do zvjezdarnice stići vlastitim prijevozom. Dva prepuna Prometova autobusa prevezla su tako posve besplatno veći broj zainsteresiranih do mjesta događanja.

Više slika možete naći OVDJE!

Zvjezdano selo Mosor se ispričava svima koji su imali problema prilikom povratka autobusima nakon promatranja Perzeida. Iako inzistiramo na tome da glavnu krivnju snose neki nesmotreni vozači osobnih automobila koji su i ovaj put parkirali kako im se prohtjelo, tako da veliki autobusi - kakvi inače redovito dolaze do samog ulaza u zvjezdarnicu - ne mogu proći, priznajemo da je cijeli postupak morao biti izveden na neki radikalno drukčiji način, kojim bi se izbjeglo ovakve neugodnosti. Manji autobusi ili kombiji bi mogli riješiti problem, ali njihova uporaba ovisi o Prometu, kojemu samo možemo biti zahvalni što nam ustupi i te velike. Ako bi prijevoz bio, primjerice, vršen minubusevima, bilo bi ih potrebno pet ili čak šest za jednu večer, a to bi bilo zbilja teško dobiti. Jedino rješenje koje se čini uvjerljivim i provedivim jest zaustavljanje vozila (osobnih auta i/ili autobusa) na većoj udaljenosti od zvjezdarnice. To bi, dakako, značilo da se dio puta treba prevaliti pješice: po danu to i nije problem, ali po noći se to mnogima ne bi svidjelo.

Nadalje, neki zainteresirani građani su htjeli doći sljedećeg dana (četvrtak uvečer) jer je u Slobodnoj Dalmaciji objavljeno da su predavanje i promatranje na rasporedu tada. To je isključivo gruba pogreška gradskih novina. Svi drugi mediji su točno najavili termin događanja, a Slobodna Dalmacija je dobila od nas isti materijal za najavu kao i svi ostali. U svakom slučaju, najtočnije informacije o bilo kakvoj aktivnosti Zvjezdanog sela ćete naći na našim web-stranicama, tj. ovdje.

Zahvaljujemo se svima koji su u srijedu došli u Zvjezdano selo i nadamo se da vas ta neugodnost s prijevozom neće obeshrabriti i da ćemo se opet vidjeti nekom drugom prigodom. Kada ta prigoda iskrsne, nastojat ćemo drukčije regulirati promet na Makarini, a kako, bit ćete obaviješteni u najavi događanja.