Novosti

21.04.2015.

Messierovi maratonci protiv (ne)vremena

Ovogodišnji Messierov maraton – cjelonoćno nadmetanje astronomskih entuzijasta u traganju za objektima iz Messierovog kataloga – ipak je održan, unatoč naoblaci  i temperaturi neugodno niskoj za ovo doba godine! Maraton je upriličen na travnjaku pred zvjezdarnicom u Tičanu, i to u noći s 18. na 19. travnja. No, umjesto da počne u uobičajenih 20 sati, zbog oblaka iz kojih je veći dio dana padala kiša, početak natjecanja je morao biti odgođen sve do 23.30 sati. Zbog toga nije bilo moguće vidjeti neke od najsjajnijih Messierovih objekata, poput Vlašića i Velike Orionove maglice, koji su zašli ubrzo po spuštanju mraka. Promatralo se s desetak teleskopa, ali je u službenom dijelu sudjelovalo samo četvoro natjecatelja, iz Zagreba, Rijeke, Kaštela i Splita. Bio je to 21. Messierov maraton u organizaciji zvjezdarnice u Višnjanu i njenog voditelja Korada Korlevića. „Otkrivanje“ maglica, zvjezdanih jata i galaktika razmahalo se tek nakon ponoći, kada se nebo posve razvedrilo. Ta je vedrina, međutim, donijela i temperaturu od pola stupnja iznad ništica, uz veliku vlažnost i tla i zraka. Bez obzira na tu hladnoću, maraton je potrajao sve do poslije 5 sati, kada se počelo razdanjivati.

Iako je cilj u ovakvim prigodama prije svega družiti se, razmijeniti iskustva i dobro se zabaviti, valja kazati da je u natjecanju pobijedio Zagrepčanin Marko Himelreich, i to s čak 77 uočenih objekata. Na maratonu je po prvi put nastupila i Stella Vješnica, maturantica III. gimnazije i članica Zvjezdanog sela Mosor, koja je pronašla 30 objekata i zauzela treće mjesto. Asistent joj je bio astronom-animator Zvjezdanog sela Zoran Knez. Za razliku od Stelle, koje je sve do svitanja junački izdržavala studen na tratini pokraj zvjezdarnice, vremešni Zoran je oko 4 sata potražio utočište unutar dobro ugrijanog objekta.

Prije samog natjecanja, dok je vani još kišilo, za sudionike su pod kupolom zvjezdarnice održana tri kratka, ali zanimljiva predavanja, o rezultatima rada Hrvatske meteorske mreže, o meteoritima pronađenima na području naše zemlje i o nastojanjima da se suzbije svepristuno svjetlosno onečišćenje neba. Veliku pomoć Stelli i Zoranu su pružili Riječani Lovro Pavletić (inače glavni sudac natjecanja) i Dario Zubović. Zahvaljujući njihovoj gostoljubivosti, Splićani su posjetili i Motovun, te bacili pogled s vrha Učke - pogled koji oduzima dah!

Više slika iz Višnjana i Tičana, te s vrha Učke, možete pronaći OVDJE.