Novosti

02.03.2015.

Djelomična pomrčina Sunca 20. ožujka

Nakon poduže stanke, dana 20. ožujka ove godine iz naših će krajeva biti moguće vidjeti jednu značajnu djelomičnu pomrčinu Sunca. Pomrčina će biti potpuna, ali samo za dio sjevernog Atlantika i nekoliko tamošnjih slabo nastanjenih otoka. U Splitu će pomrčina biti vidljiva kao djelomična, i to takva da će Mjesec prekriti oko 62 posto Sunčevog promjera. Mjesec će se prethodne večeri naći u perigeju, tj. točki najvećeg približavanja Zemlji, pa će njegov disk imati na nebu oko 5 posto veći promjer od Sunčevog. Ta dva diska su, naime, prividno približno jednake veličine, iako je stvarni Sunčev promjer puno veći od Mjesečevog. Tako je stoga što nam je Mjesec stotine puta bliži. U Splitu će djelomična pomrčina započeti u 9:31 h, a bit će okončana u 11:51 h. Mjesec će pokrivati najveći dio Sunčevog diska u 10:39 h.

Na slici je prikazana staza Mjesečeve polusjene (crvene nijanse) i sjene („lijevak“ označen strelicom) tijekom ove pomrčine. U donjem desnom kutu su prikazani Sunce i Mjesec u trenutku maksimuma pomrčine viđene iz Splita. (timeanddate.com, Starry Night Pro)

Ako vremenski uvjeti to dopuste, ovu ćemo pomrčinu promatrati i sa zvjezdarnice Zvjezdanog sela Mosor. Kao i u siječnju 2011. g, i ovo promatranje će biti javno i svi zainteresirani su dobro došli. Zvjezdarnica će za posjetitelje biti otvorena od 9:15 h, a ulaz je dakako slobodan.

Animacija prikazuje prijelaz Mjesečeve sjene (sitna kružnica u sredini označena sa „The Moon shadow“) i polusjene (velika kružnica) preko našeg planeta. Prizor je prikazan kako bi izgledao viđen s Mjeseca! (Starry Night Pro)