Novosti

11.10.2014.

Mjesec zvijezda večeri!

Kako je i bilo najavljeno, udruga Zvjezdano selo Mosor (ZSM) je u okviru "Svjetskog tjedna svemira" provela javno promatranje neba sa zapadne obale splitske luke. Promatranje je upriličeno u petak uvečer (10. listopada), od prvog sumraka do 22 sata.

Izvrsni vremenski uvjeti su išli na ruku i organizatorima i zainteresiranim građanima koji su željeli baciti pogled kroz neki od tri teleskopa postavljena nasuprot ulaza u hotel Marjan, ali je nesmiljeno svjetlosno onečišćenje isprva onemogućilo promatranje ičega bljeđeg od dvojnih zvijezda. Malo uzbuđenja je svojim prolaskom donijela tek Međunarodna svemirska postaja, najveći satelit postavljen u stazu oko Zemlje, u kojemu u ovom času boravi šestoro astronauta.

Tek po izlasku zamalo punog Mjeseca, malo nakon 20 sati, prolaznici su došli na svoje: naš im je prirodni satelit rado pokazao dio svoje bogate zbirke udarnih kratera, u vedroj i tihoj večeri savršeno vidljivih teleskopima. U promatranje se uključilo ukupno više od tristo znatiželjnika, a uz tajnika ZSM-a Tomislava Nikolića koji ga je organizirao, proveli su ga astronom-animator ZSM-a Zoran Knez i članovi udruge Stella Vješnica i Stipe Vladova.

 

Više slika možete vidjeti OVDJE.