Novosti

19.06.2014.

Lipanjski suncostaj

Velika slika

Još jedno ljeto je pred nama! Uskoro ćemo saznati kako će se ove godine klima poigrati s našim očekivanjima. Ono što je izvjesno, jest to da za sjevernu polukuglu Zemlje novo ljeto u astronomskom smislu počinje ove subote, 21. lipnja. Sunce će se nad sjevernom obratnicom naći u 12 h 51 min po srednjoeuropskom vremenu, tj. približno u trenutku kada će biti i najviše na našem nebu. Toga će dana Sunce izaći već u 5 h 13 min, a zaći će tek u 20 h 39 min, postignuvši na nebu iznad Splita visinu od čak 70 stupnjeva! U našim krajevima, svijetli dio dana bit će najduži u odnosu na trajanje noći, dok će na južnoj polukugli planeta vrijediti upravo obratno: tamo će u subotu započeti astronomska zima.

Na karti je prikazan položaj Sunca na zvjezdanoj pozadini u trenutku ovogodišnjeg lipanjskog suncostaja (solsticija). Simulirano mjesto promatranja je terasa zvjezdarnice Zvjezdanog sela Mosora. Program Starry Night Pro je u mogućnosti s neba ukloniti dnevni sjaj i pokazati nam inače nevidljive zvijezde i planete. Ekliptika je staza kojom se Sunce tijekom godina giba preko zvijezda, dok je nebeski ekvator projekcija Zemljinog ekvatora na nebesku sferu. U času kada neko tijelo na nebu prolazi kroz meridijan mjesta, ono je za promatrača najviše podignuto nad obzor.

Ljeto nije posljedica većeg približavanja Zemlje Suncu, već nagnutosti njene osi vrtnje. Zapravo, Zemlja će se u noći s 3. na 4. srpnja naći na najvećoj udaljenosti od naše zvijezde u ovoj godini!