Novosti

05.08.2016.

Održana druga Ljetna škola tehničkih aktivnosti

U vremenu od 1. do 5. kolovoza, u Zvjezdanom selu Mosor (ZSM) u Gornjem Sitnom je provedena i druga ovogodišnja Ljetna škola tehničkih aktivnosti. U radu škole je sudjelovalo 19 učenika osnovnih i srednjih škola iz Hrvatske i inozemstva.

Za polaznike je održano pet radionica raznolikog sadržaja. Prvi dan je pripao radionici iz automatike, u kojoj su učenici sastavljali, programirali i automatizirali različite elektroničke sklopove, pomoću mikrokontrolera Arduino. Tu radionicu, kao i one iz robotike i modelarstva, vodili su Jozo Pivac, prof. tehničke kulture i voditelj kluba mladih tehničara „Strožanac“ u OŠ Strožanac, i Tome Kovačević, prof. tehničke kulture i voditelj kluba mladih tehničara „Mejaši“ u OŠ Mejaši.

U utorak je upriličena biološka radionica, koju je vodila Snježana Jerković, prof. biologije i kemije. Polaznici su prvo od svakodnevnih i jestivih sastojaka načinili plastelin od kojega su potom izradili modele živih stanica, s membranom, citoplazmom i unutarnjim dijelovima. Radionica je nastavljena nizom zanimljivih i zabavnih kemijskih pokusa, u kojima su djeca načinila „lava lampe“, „vulkane“, „vatrogasne aparate“, prirodne sapune i smjesu za napuhavanje ogromnih balona od sapunice!

Treća radionica je bila ona robotička, a u sklopu nje učenici su sastavljali i programirali robote Lego Mindstorms, tako da oni mogu izvršavati različite problemske zadatke, poput zaobilaženja prepreka ili uporabe senzora. Posebno je aktraktivna bila „zmija“ koju su sastavila dvojica polaznika. Ta je naočarka mogla osjetiti prepreku pred sobom, poput, primjerice, ruke, i „ugristi“ je baš kao što bi to učinio i pravi gmaz.

Pretposljednjeg dana su profesori Pivac i Kovačević vodili i modelarsku radionicu izrade uporabnih ili ukrasnih tehničkih tvorevina. Učenici su pomoću Unimata izrađivali funkcionalne predmete od drva, poput kutija za spremanje različitih sitnica ili malenih „kariola“.

Ljetna škola je u petak zaključena radionicom izrade i korištenja radio-upravljanih jedrilica. Radionicu je vodio Josip Marasović, trener za radio-upravljano (RU) jedriličarstvo u JK Zenta i promotor za HZTK i HJS. Djeci su pojašnjeni temelji RU jedriličarstva, te je proveden praktični dio edukacije, kako bi polaznicima bio približen cjelokupni koncept te tehničko-sportske djelatnosti u kojoj naši predstavnici konzistentno osvajaju najviša odličja na najzahtijevnijim međunarodnom natjecanjima.


Kako je vrijeme bilo lijepo za cijelog trajanja Škole, djeca su svake večeri, nakon predavanja iz astronomije dobivala priliku baciti pogled kroz veliki teleskop Zvjezdarnice. Promatrani su planeti Jupiter, Saturn i Mars i niz objekata dalekog svemira: zvjezdana jata, planetarne maglice, galaktika Andromeda...

Objekti dalekog svemira su bili i predmetom večernjih predavanja iz astronomije. Posljednje večeri je upriličen i uvijek zabavni astro-kviz s igrom asocijacija. Ta predavanja, promatranja neba i kviz je pripremio i vodio astronom-animator ZSM-a Zoran Knez.

Lijepo vrijeme je omogućilo i već tradicionalne večernje šetnje do izvora Mali Dibić i po grebenu Makirine, podmosorskog brda na kojemu je smještena Zvjezdarnica.

Glavni organizator i koordinator Škole je bio Tomislav Nikolić, tajnik ZSM-a. Ovog ljeta će se u Zvjezdanom selu Mosor održati još i tradicionalni radioamaterski kamp, i to u vremenu od 21. do 28. kolovoza.