Novosti

08.07.2016.

Održana prva Ljetna škola tehničkih aktivnosti

U vremenu od 4. do 8. srpnja, u Zvjezdanom selu Mosor (ZSM) u Gornjem Sitnom je provedena prva ovogodišnja Ljetna škola tehničkih aktivnosti. U radu škole je sudjelovalo 17 učenika osnovnih škola iz Splitsko-dalmatinske županije.

Za polaznike je održano pet radionica raznolikog sadržaja. Prvi dan je pripao radionici digitalne fotografije, koja je bila upriličena u suradnji s fotoklubom „Split“. Vodili su je tajnik kluba Josip Ostojić i njegov član Veljko Martinović, koji su održali predavanje o fotografiji i fotografskim tehnikama, te omogućili polaznicima da praktično provjere tako stečeno znanje.

Sljedeće tri radionice su vodili Jozo Pivac, prof. tehničke kulture i voditelj kluba mladih tehničara „Strožanac“ u OŠ Strožanac, i Tome Kovačević, prof. tehničke kulture i voditelj kluba mladih tehničara „Mejaši“ u OŠ Mejaši. Prva od njih je bila radionica modelarstva uporabnih tehničkih tvorevina. Učenici su pomoću Unimata izrađivali funkcionalne predmete od drva, poput stalaka za olovke, bilješke ili raspored sati.

Trećeg dana Ljetne škole, provedena je radionica robotike, tijekom koje su učenici sastavljali i programirali robote Lego Mindstorms, tako da oni mogu izvršavati različite problemske zadatke, poput praćenja crte, zaobilaženja prepreka ili pronalaženja izgubljene „žrtve“.

Pretposljednjeg dana je na programu bila i radionica iz automatike, u kojoj su učenici sastavljali, programirali i automatizirali različite elektroničke sklopove, pomoću mikrokontrolera Arduino.

Zadnjeg dana Škole je provedena i radionica iz astromodelarstva. Polaznici su načinili dva jednostavna modela svemirskih letjelica: Međunarodne svemirske postaje i NASA-ine sonde Dawn. Modeli su se pridružili već povećoj zbirci sličnih uradaka pod stropom velike dvorane Zvjezdarnice!

Kako je vrijeme bilo lijepo za cijelog trajanja Škole, djeca su svake večeri, nakon predavanja iz astronomije, dobivala priliku baciti pogled kroz veliki teleskop Zvjezdarnice. Promatrani su Mjesec, planeti Jupiter, Saturn i Mars, dvojne zvijezde, zvjezdana jata, planetarne maglice, galaktika Andromeda...

Predavanja o objektima dalekog svemira su privukla posebnu pozornost učenika, osobito njihov završni dio o uvijek intrigantnim crnim jamama. Ta predavanja, promatranja neba i astromodelarsku radionicu je vodio astronom-animator ZSM-a Zoran Knez.

Lijepo vrijeme je omogućilo i već tradicionalne večernje šetnje do izvora Mali Dibić i po grebenu Makirine, podmosorskog brda na kojemu je smještena Zvjezdarnica.

Za organizaciju i koordinaciju rada ljetne škole, bio je zadužen tajnik ZSM-a Tomislav Nikolić. Druga ovogodišnja Ljetna škola tehničkih aktivnosti je na rasporedu od 1. do 5. kolovoza. Za tu školu još ima slobodnih mjesta, a sve informacije o programu i prijavama možete doznati OVDJE.

Galeriju slika iz ove ljetne škole možete vidjeti OVDJE.